Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flyttad varg tillbaka nära renskötselområde

Publicerat onsdag 4 maj 2011 kl 12.45
"Än så länge ser det inte bra ut"
(1:50 min)
Naturvårdsverket beslutade den 21 mars att flytta den här vargen till Örebro län. Foto: Johan Nyqvist/Länsstyrelsen Jämtlands län

Båda de två genetiskt viktiga vargar som Naturvårdsverket flyttade i vintras har nu vandrat många mil i riktning mot sina tidigare hem. De flyttades från Jämtlands och Norrbottens län för att skona renar, men nu är en av dem bara en mil från Idre samebys renskötselområde.

Det var i vintras som Naturvårdsverket beslutade att flytta de två vargarna. En varg flyttades från Gällivaretrakten till södra Dalarna. En annan genetiskt viktig varg som skadat flera renar i Tåssåsens sameby i Jämtlands län flyttades till ett område i Örebro län.

Ingen av vargarna stannade där de släpptes ut. De har istället vandrat mellan 50 och 80 mil. Den ena vargen har vandrat rakt norrut till Västerbotten och är nu i höjd med Umeå.

Varghonan som sattes ut i Örebro län gick först en tur in i Norge, därefter tillbaka in i Sverige. Nu befinner vargen sig nu någon mil från Idre samebys renkalvningsområde i norra Dalarna.

- Det skulle vara en katastrof om hon hamnade mitt i renkalvningsområdet, så det hoppas jag att hon inte gör, säger Fredrik Wilde på länsstyrelsen i Örebro län.

Att flytta vargar är ett led i regeringen vargpolitik för att förstärka den svenska vargstammen, och också en åtgärd som regeringen lyft fram i sina brev till EU-kommissionen som varit starkt kritisk till den svenska vargjakten.

- Förhoppningen var att de skulle stanna i ett mellansvenskt län och hitta en partner, etablera ett revir och få egna valpar. Det för att bidra till bättre genetisk status hos våra vargar, säger Fredrik Wilde

Det finns ytterst få svenska erfarenheter av att flytta varg och det här beteendet skiljer sig från erfarenheter i Nordamerika där vuxna vargar efter flytt rört sig som mest 10-15 mil, berättar Fredrik Wilde.

- Den här vargen har gått otroligt långa sträckor. Vi kunde inte föreställa oss detta, säger Fredrik Wilde.

Han anser att det är viktigt att framöver fundera på hur effektivt det är att flytta vargar på det sätt som nu har gjorts.
- Man ska inte dra förhastade slutsatser men än så länge ser det inte bra ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".