Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vem ska ta över efter Usama bin Ladin?

Publicerat onsdag 4 maj 2011 kl 14.55
1 av 5
Anwar al-Awlaqi.
2 av 5
Ayman al-Zawahiri.
3 av 5
4 av 5
Fahd Mohammed Ahmed al-Quso och Saif al-Adel.
5 av 5
Abu Yahya al-Libi.

Usama bin Ladins död kan komma att utlösa en maktkamp om positionen som al-Qaidas ansikte utåt. Men organisationen idag är långt ifrån att vara en enad och centraliserad enhet och mångra framstående personer har dödats.

Ekot listar dem som pekas ut som de mest framstående ledarna inom al-Qaida idag.

Självständiga grupper som strider i al-Qaidas namn finns spridda över flera länder i Asien, Europa och Afrika. De mest framträdande finns i Pakistan, Jemen, Östafrika och Algeriet.

Ayman al-Zawahiri, 60 år
Sedan många år Usama bin Ladins högra hand och medgrundare av al-Qaida. al-Zawahiri är ursprungligen läkare från Egypten, och uppfattas vara en utmärkt strateg och koordinator. Däremot är han inte särskilt karismatisk, trots att han publicerat ett otal framträdanden, och uppfattas av många som gammeldags och omodern. Hans egyptiska bakgrund kan också ligga honom till last i ett al-Qaida som till stora delar drivs av andra intressen. Tros befinna sig i bergstrakterna mellan Afghanistan och Pakistan.

Anwar al-Awlaki, 39 år
Född i USA, men bor och verkar i Jemen - där al-Qaidas organisation på den Arabiska halvön har sin bas. Radikal islamistisk präst som syns mycket på Internet och ger ut den engelskspråkiga tidskriften Inspire. Al-Awlaqi är ung, har en karismatisk framtoning och talar flytande engelska. Är samtidigt en god organisatör och tros ha en viktig roll på den arabiska halvön. Al-Qaidaavdelningen där är den som på senaste tid gjort sig mest synlig som planläggare av ett antal terrordåd i USA, om än misslyckade.


Saif al-Adel, runt 50 år
Är precis som al-Zawahiri egyptier, ses som al-Qaidas militäre ledare och har fungerat som Usama bin Ladins säkerhetschef. Tidigare var han officer i den egyptiska armén. Al-Adel anklagas för att ha varit delaktig i attacker mot amerikanska ambassader i Kenya och Tanzania 1998, och har hjälpt till att bygga upp al-Qaidas organisation i Somalia.

Fahd Mohammed Ahmed al-Quso, 36 år
Också han aktiv i al-Qaidaavdelningen i Jemen och misstänks vara dess ledare. Har suttit i jemenitiskt fängelse i fem år för inblandning i attentatet mot det amerikanska fartyget USS Cole år 2000. Blev relativt nyligen terrorlistad av USA

Abu Yahya al-Libi, 48 år
Blev känd efter sin flykt från det amerikanska säkerhetsfängelset i afghanska Bagram 2005. Sen dess har han profilerat sig mer och mer som ett offentligt ansikte för al-Qaida i Afghanistan och har synts i ett dussintal videoklipp på Internet det senaste året. Al-Libi, som han kallas eftersom han kommer från Libyen, betraktas som del av den extrema flanken av al-Qaida. Han har utnämnts till militärbefälhavare för gruppens operationer i Afghanistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".