Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
bin ladins död

Pakistan sårat av amerikansk misstro

Uppdaterat onsdag 4 maj 2011 kl 19.00
Publicerat onsdag 4 maj 2011 kl 17.35
Den officiella tonen är närmast stött
(1:51 min)
Islamabad surrar av rykten - gömde landets säkerhetstjänst verkligen Usama bin Ladin?

Pakistan förnekar skarpt anklagelserna om att man kände till Usama bin Ladins närvaro i landet utan att berätta det. Anklagelserna kommer från ledande politiker och tjänstemän i USA.

I Pakistan är tonen officiellt närmast stött över insinuationer och anklagelser om att militären skulle ha gett Usama bin Ladin en komfortabel tillflykt i garnsions- och turiststaden Abbottabad. Särskilt sårade pakistanska reaktioner kommer på CIA-chefen Leon Panettas uttalande att Pakistan inte informerades i förväg.

-- De hade kunnat varna målet, sa Leon Panetta och syftade då på bin Ladin.

Både Pakistans regering och militärledning bedyrar att de inte visste om att bin Laden gömde sig i Pakistan. Däremot medger militären här att det är ett genant underrättelsefiasko.

Pakistanska tjänstemän är snabba att påminna om att landet förlorat tusentals poliser och soldater i kriget mot terrorismen, där USA hejar på. Man påpekar också att Pakistan hjälpt USA fånga några av de högsta al-Qaidaledarna – däribland Khalid Sheikh Mohammed.

Samtidigt säger experter att åtminstone vissa element inom pakistanska säkerhetstjänster har väldokumenteradem, om än officiellt förnekade, relationer med våldsamma islamiströrelser: Grupper som genomfört terrordåd i grannländerna Afghanistan och Indien.

Än finns inget klart svar på om och i så fall varför Pakistan kan ha jagat och samtidigt skyddat höga al-Qaidaledare. Vi vet ännu inte om Usama bin Ladin var tänkt att fungera som ett hemligt trumfkort avsett att kunna spelas ut vid behov - eller om han verkligen lyckats gömma sig i Abbottabad utan att Pakistans spiontjänst hade en aning.

Även om relationen mellan Washington och Islamabad just nu är i kris finns bland Pakistans ledare en lugn förvissning om att USA också i fortsättningen kommer att behöva pakistansk hjälp. Inte minst med att stabilisera läget i Afghanistan så att amerikanska soldater kan åka hem.

USA:s justitieminister Eric Holder säger i ett uttalande idag att dödandet av Usama bin Laden och räden mot hans gömställe är att betrakta som lagliga handlingar som skedde i självförsvar.

Holder säger att om bin Laden hade överlämnat sig eller försökt att göra det skulle detta självklart ha accepterats, men enligt justitieministern fanns det inga tecken på att han ville göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".