Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige tar emot flyktingar från Libyen

Publicerat torsdag 5 maj 2011 kl 06.00
Billström sover gott om nätterna
(1:13 min)
Nye arbetsmarknadsministern Tobias Billström skjuter frågan om könskvotering på framtiden. Foto: Paul Madej / Scanpix

6 000 människor, främst somalier, eritreaner och sudaneser från Darfur, är i dag strandsatta vid Libyens gränser. De har flytt undan striderna i Libyen, men kan inte återvända till sina hemländer. Sverige kommer, som första EU-land, att ta emot 200 kvotflyktingar som flytt från Libyen.

Sverige tar emot flest kvotflyktingar av alla EU-länder och migrationsminister Tobias Billström besökte i går gränsen mellan Egypten och Libyen.

– De människor som vi kommer att ta emot är människor med skyddsbehov, kvinnor och barn. Och de är definitivt utsatta och sårbara i den situation de är i idag, säger Tobias Billström.

Tycker du att EU bör ha ett särskilt ansvar när det gäller att ta emot flyktingar från länder som västvärlden just nu bombar?

– Ansvaret måste utgå ifrån principen om humanitär hjälp och där har Sverige alltid gått i första ledet. Dock är jag lite skeptisk till att dra direkta likhetstecken mellan att bomba någon och sedan säga att vi har ett direkt ansvar, det var ju trots allt inte så att Sverige, EU eller FN började bomba, det var överste Kadaffi som började med insatser mot sitt eget folk som ville ha demokrati.

Kan man tänka sig att du om ett par veckor kommer att befinna dig på en syrisk gräns och ta emot syrier som flyr?

– Det kan inte uteslutas.

Vi som rapporterar från den här delen av världen, brukar ofta hånskratta åt ministrar när de gömmer sig bakom juridiska processer som de inte kan lägga sig i, politiska flyktingar till exempel.

Tycker du att du gör samma sak när du säger att du inte kan lägga dig i en juridisk process. Ett exempel är dödshotade barn som kommer att utvisas med en psyksjuk mamma?

– Först och främst vore det ganska djärvt milt sagt att jämföra Syrien, som är en hård diktatur, med Sverige, en rättsstat. Jag kommer inte att kommentera det enskilda fallet med hänvisning till vår grundlag. Men det är viktigt att komma ihåg att varje ärende prövas på sina egna meriter. Under min tid som migrationsminsiter har 80 000 människor fått stanna i Sverige. Jag sover oerhört gott om nätterna som migrationsminster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".