Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekot rapporterar direkt om Syrien

Uppdaterat fredag 6 maj 2011 kl 20.47
Publicerat fredag 6 maj 2011 kl 09.52
"Sammanstötningar i Damaskus"
(2:45 min)

Under kvällen har siffran för antalet dödade i demonstrationerna i Syrien växt. Enligt en människorättsgrupp har 26 demonstranter dödats, rapporterar AFP. Tusentals uppges ha trotsat demonstrationsförbudet. Minst 560 demonstranter har dödats sedan protesterna i Syrien bröt ut för några veckor sedan, enligt människorättsgrupper.

20.30

Under kvällen har siffran för antalet dödade i demonstrationerna i Syrien växt. Enligt en människorättsgrupp har 26 demonstranter dödats, rapporterar AFP.

Fler än 620 människor uppges ha dödats sedan protesterna i Syrien bröt ut för några veckor sedan.

19.25

Under fredagskvällen rapporterar nyhetsbyrån AFP att säkerhetsstyrkor skjutit ihjäl minst 13 personer i Homs och Hama och Reuters talade om minst 21 döda runt om i landet.

Syriens statliga nyhetsbyrå Sana rapporterar att fyra poliser och en militärofficer dödats av "beväpnade grupper" i staden Homs.

17.32

EU har enats om att rikta sanktioner mot 14 personer i den syriska ledningen för deras roll i de våldsamma tillslagen mot regimkritiska demonstranter i landet. Det handlar om reserestriktioner och frysta tillgångar.

Enligt nyhetsbyrån Reuters finns president Bashar al-Assad inte med på listan.

Minst 560 demonstranter har dödats sedan protesterna i Syrien bröt ut för några veckor sedan, enligt människorättsgrupper.

Bashar al-Assad beskyller beväpnade terroristgrupper för våldet och anklagar utländska konspiratörer för att ligga bakom.

16:25

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har bjudits in av Syrien för att undersöka den humanitära situationen där. Detta efter ett telefonsamtal med president Bashar al Assad.

15:54

Videofilmer på nätet och vittnesmål från Homs berättar om hur civilklädda prickskyttar skjutit mot demonstranterna. De har försökt ta skydd bak arméns fordon, som finns på gatorna i Homs. Enligt vissa uppgifter deltog 20 000 i dagens protester.

15:45

Syriska cyberaktivister i exil i Libanon ser till att omvärlden nås av alla mobilfilmade videosnuttar och nätinformation inne från Syrien.

Rami Nakhle, känd under nätpseudonymen nown Malath Aumran flydde Syrien i januari. Han sitter nu och sprider sina vänners filmer och information från Libanon. Al Jaziras korrespondent träffade honom där. Hans källor är vänner och lokala journalister, som han litar på och hävdar att därför är informationen korrekt. Däremot förekommer videos på nätet, som den syriska säkerhetstjänsten lagt ut för att desinformera, berättar han för Al Jaziras reporter.

15:25

Fem dödade i Homs, uppger nyhetsbyrån Thomson Reuters. En dessutom dödad i Hama, enligt Al Jazira.

15:05

Minst tre dödade i Homs, enligt vittnesmål från staden och på åtminstone en mobilvideo från stan syns en död människa på gatan.

Enligt BBC har sex dödats under dagen i de syriska protesterna.

14:50

Från Homs kommer flera vittnesmål via twitter att delar av den syriska militären ställt sig på folkets sida och skyddar dem från säkerhetsstyrkorna. Enligt bilder som samlat har det varit omfattande protester över hela landet idag.

14:03

BBC talar med en anonym, men pålitlig källa i Damaskus, som berättar att det är mycket militär i Damaskus, särskilt påtagligt kring Al Hassanmoskén.

– Det blev sammanstötningar omedelbart efter fredagsbönen, berättar han. Det började med stenkastning, som besvarades med tårgas och skottlossning.

13:55

Syriska säkerhetsstyrkor har gripit oppositionsledaren Riad Seif, en välkänd dissident i Syrien. Han greps vid en demonstration nära Al Hassanmoskén i Damaskus, uppger hans dotter.

13:50

I Banias, en hamnstad med oljeraffinaderier, rapporterar invånare om omfattande militär närvaro.

– Vi är omringade, säger ett ögonvittne till tv kanalen Al Jazira.

Sedan 1:a maj är staden delad, den södra delen kontrolleras av oppositionella och den norra av säkerhetsstyrkor och regimanhängare.

13:45

Inga journalister släpps in i Syrien. De som ändå försökt har gripits eller avvisats. Den information som kommer ut kommer från vittnesmål och demonstranternas egna mobilfilmer från protesterna.

13:35

Runt 2 000 demonstrerade i förorten Saqba, Damaskus med krav på att frigivning av hundratals vänner och släktingar, som gripits de senaste dagarna av säkerhetspolisen.

– Folket kräver regimens avgång, skanderade de.

Ett försök gjordes att tåga mot centrala Damascus en halvmil bort, men säkerhetsstyrkor har fullständigt blockerat alla gator in mot centrum.

13:30

I Homs, tredje största staden i Syrien har stridsvagnar skutit mot demonstranter. Samma sak har inträffat i staden Tel, enligt ögonvittnen, som nyhetsbyråer talat med. Flera ska ha skadats i skottlossning där.

Stridsvagnar har också synts i Barzehdistriktet i Damaskus, det område där protester utlyst.

11:00

Syriska statliga tv:n varnar alla från att demonstrera idag. Inrikesministeriet säger att den som vill gå ut och demonstrera måste ha tillstånd och några sådana tillstånd har inte utfärdats.

10:15

Den amerikanska administrationen anser inte att den agerat för svagt när det gäller Syrien. I kongressen framfördes synpunkter om att USA bör agera hårdare mot den syriska regimen, men det avfärdades av representanter för Obamaadministrationen.

09:55

Tv kanalen vädjar till Syriska myndigheter att frige . Tv journalisten kom till Syrien den 29:e april och har inte hörts av sen. Men myndigheterna har bekräftat officiellt till Al Jazira att hon har gripits.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".