Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Långtidssjuka prövas om och om igen

Publicerat måndag 9 maj 2011 kl 11.24
"Det är en otrolig stress"
(2:22 min)
Utförsäkrad prövas vid samma tidsgränser som de som just har blivit sjuka när det gäller sjukförsäkring. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

De som en gång har utförsäkrats från sjukförsäkringen och sedan fått tillbaka sin sjukpenning fortsätter att prövas om och om igen, trots att Försäkringskassan redan har slagit fast att de utförsäkrade inte har någon arbetsförmåga.

– Det är en otrolig stress. Jag tycker att man stör den utförsäkrades möjlighet att komma tillbaka, säger Mimmi Fritiofzon, som nu har varit sjukskriven ett år efter att ha blivit utförsäkrad.

Hittills har ungefär 45 000 personer utförsäkrats enligt regeringens nya regler.

De som utförsäkrats ska gå en arbetsintroduktion hos Arbetsförmedlingen och efter det kan de få pröva olika typer av praktik eller utbildning i Arbetsförmedlingens regi.

Men de personer som är för sjuka för att klara det kan komma tillbaka till sjukförsäkringen efter tre månader.

De första som utförsäkrades och sedan kom tillbaka har nu haft sjukpenning i ett år till. Därmed måste de ansöka om nya dagar och de allra flesta får sin sjukpenning sänkt från 80 till 75 procent.

Mimmi Fritiofzon är opererad för en hjärntumör och Ekot har följt henne genom den nya sjukförsäkringen. Nu jobbar hon deltid.

Den första april när Mimmis sjukpenningdagar tog slut trodde hon att hon inte skulle få några mer pengar från Försäkringskassan. Det tog nämligen lång tid innan beskedet kom.

– I mitten av april får jag ett besked om jag har fått fortsättningsnivå. Men då har det alltså gått 19 dagar efter att mina dagar tagit slut, säger Mimmi Fritiofzon till Ekot.

Försäkringskassan har fått kraftig kritik av Inspektionen för socialförsäkringen för att prövningen vid de olika tidsgränserna sker för sent och ofta på ett felaktigt sätt.

Mimmi Fritiofzon är redan prövad vid många tidsgränser under sin första sjukskrivning. Nu tycker Mimmi att hon kunde få tillfriskna i lugn och ro tills hon är stark nog att jobba heltid igen.

– Det är en otrolig stress. Man kan tycka att ett år är en lång tid, men det är det inte.  Rätt som det är så står man där igen. Jag tycker att de stör den sjukförsäkrades möjlighet att komma tillbaka genom att tidsgränserna finns, säger Mimmi Fritiofzon.

Men Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson försvarar att de utförsäkrade prövas om och om igen.

– Om vi inte vill riskerar att ge upp människors framtidsutsikter i onödan, det vill säga att förtidspensionera människor trots att det skulle kunna finnas chans att arbeta, måste vi ha ett sätt att pröva detta på ett seriöst och värdigt sätt. Alternativet hade varit att säga att vi ger upp mycket tidigare, säger Ulf Kristersson till Ekot.

Ekots tidigare rapportering om de utförsäkrade

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".