Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Borg vill förbättra ekonomin för ensamstående

Publicerat fredag 6 maj 2011 kl 15.56
Hur det ska gå till i praktiken vet inte Borg
(1:53 min)
Finansminister Anders Borg lovade bland annat förändringar för att förbättra ekonomin för utsatta barnfamiljer. Foto: Lars Hedelin/Scanpix

Finansminister Anders Borg vill förbättra ekonomin för utsatta barnfamiljer där det ofta bara finns en förälder. Ett sätt kan vara att ändra hur socialbidraget och bostadsbidraget fungerar.

– En ensamstående mamma med barn idag som har bostadsbidrag och socialbidrag, hon har ofta ingen avkastning på att börja jobba. Det är till och med så att hon ofta får lägre inkomst om hon börjar arbeta.

– Är hon på arbetsmarknaden och har bostadsbidrag, ja då har hon ofta vid låga inkomster över 50 procents marginaleffekt. Det är en av orsakerna till att vi fortfarande har barnfattigdom i Sverige, säger finansminister Anders Borg.

Vad kan staten göra åt det här systemet för att få det att fungera bättre?

– Det är komplicerat och påverkar en lång rad andra system så här måste vi ha en ambition och jobba igenom det hela, säger Anders Borg.

Socialdemokraterna under Håkan Juholt återkommer ständigt till barnfattigdomen i Sverige.

Och enligt Anders Borg, som i dag talade på Moderaternas kommundagar i Karlstad, så behöver situationen förbättras för vissa familjer.

Men hur socialbidraget, eller försörjningsstödet som det officiellt heter i praktiken bör ändras, kan inte Borg säga i dag.

Men det finns också andra vägar att förbättra för barnfamiljerna som höjt barnbidrag och höjda flerbarnstillägg, som han inte utesluter inför framtiden.

Borgs tal möttes av stående ovationer från närmast jublande kommun- och landstingspolitiker.

Han återkom flera gånger till att utbildningen måste förbättras liksom situationen för lärarna.   

Det är grunden för fler jobb och att de svenska företagen ska klarar konkurrensen från omvärlden.

– Det måste handla om mer studier, med bättre lärare i de svåraste ämnena för att i fler prov kunna visa att man presterar det som kommer att krävas i framtiden. Där har ni ett viktigt uppdrag, vänner, sa finansminister Anders Borg.

Han var tydlig med att lärarlöner behöver höjas och på något sätt kan staten kanske bidra till det - men hur ville han inte säga i dag.

– Om vi säger att vi ska hitta vägar och belöna duktiga lärare, då måste det i slutändan handla om att det på något sätt hamnar pengar i deras fickor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".