Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Litauen bygger nytt kärnkraftverk

Publicerat fredag 6 maj 2011 kl 16.04
"Vi har ett starkt stöd"
(2:17 min)
Rimantas Vaitkus, chef vid den litauiska kärnkraftmyndigheten. Foto: Maria Repitsch/SR.

Kärnkraften under utbyggnad på många håll i världen. I Litauen ska ytterligare ett kärnkraftverk byggas - och ersätta kärnkraftverket i Ignalina, som revs för två år sedan. Det nya kärnkraftverket kommer att ligga på ett avstånd på mindre än 70 mil till Sverige.

Här på kärnkraftmyndigheten i Vilnius med ett 30-tal anställda planerar Rimantas Vaitkus - chef för externa handeln - det avslutande arbetet med det nya kärnkraftverket.

– Tiden är inne för att realisera kärnkraftverket. Och vi har starkt stöd från våra partners i den estniska regeringen, lettiska regeringen och den polska regeringen, säger Rimantas Vaitkus, chef för externa handeln vid den litauiska kärnkraftmyndigheten.

En anläggning som kommer att byggas i nordöstra Litauen i staden i Visaginas, alldeles intill den vitryska gränsen. Kärnkraftverket kommer att byggas med ett avstånd på mindre än 70 mil från Sverige.

För Litauen - som innan EU-inträdet var nära självförsörjande på el - är den nya anläggningen efterlängtat. Sedan kärnkraftverket i Ignalina slutligen revs för två år så importeras huvudsakligen all el från Ryssland. 

Anläggningen som ska byggas i Litauen är ett samarbete med Estland, Lettland och Polen.

Nu är man i förhandlingsfasen med investerare. Planen är man ska tillämpa en finsk modell, berättar Rimantas Vaitkus.

Den finska modellen innebär att investerare som vill ha 10 procent av den producerade elen också satsar 10 procent av produktionskostnaderna.

– Vi ska försöka att implementera den finska mankala-modellen. Det innebär att om du investera i 10 procent av produktionskostnaderna så får man tillbaka 10 procent av den producerade elen, säger Rimantas Vaitkus.

Rimantas Vaitkus försäkrar att den nya litauiska kärnkraftanläggningen - som beräknas stå klar om 9 år - kommer att skilja sig från den tidigare och hålla en hög internationell säkerhetsstandard.

– Standarden på Litauens kärnkraftverk kommer att följa det internationella regelverket, säger Rimantas Vaitkus.

Vaitkus säger detta med bakgrund av att både den litauiska miljöministern och utrikesminister har ifrågasatt säkerheten för två andra reaktorer som ska byggas i regionen - bara några mil från den litauiska gränsen in i grannländerna Vitryssland och Ryssland.

Nu försöker man att få klarhet i om dessa kärnkraftverk uppfyller internationell standard:

– Från Litauiska sida har man sänt över några diplomatiska brev till ett och annat land. Och vår miljö- och utrikesminister har inte fått alla frågor besvarade på det vis man önskat, säger Rimantas Vaitkus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".