Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vaccin

Många stoppklossar för cancerskydd

Publicerat måndag 9 maj 2011 kl 05.00
Många dör i livmoderhalscancer utomlands
(2:31 min)
En dos med vaccin mot livmoderhalscancer. Foto:Harry Cabluck/Scanpix

Beslutet att alla flickor i lägre tonåren ska vaccineras mot livmoderhalscancer har försenats i flera år på grund av en rättstvist och nu har myndigheterna tvingats starta en ny upphandling.

Men inte bara i Sverige blir flickorna utan skydd. I många av de nyare EU-medlemsstaterna finns varken vaccinationsprogram eller massundersökning för cellförändringar, framförallt av kostnadsskäl. Det syns i statistiken, i till exempel Rumänien dör tio gånger fler kvinnor i livmoderhalscancer än i Sverige.

– Förekomsten av livmoderhalscancer är kopplad till den ekonomiska utvecklingen i ett land, säger Johan Giesecke, vetenskaplig chef vid Europeiska smittskyddsmyndigheten. Det är alltså mer i de inte så rika länderna än det är i de rika länderna inom EU.

– Man kan ju säga att tyvärr har ju vaccinet introducerats först i de länder där det inte behövs i lika mycket som i några andra länder. Vad vi gör är att försöka påpeka för de länderna att här är ett vaccin som är användbart och som antagligen till och med ekonomiskt lönar sig för de länderna. Man får färre fall av livmoderhalscancer om man introducerar det här vaccinet.

Men hos våra europeiska grannar är cancerskyddet inte prioriterat. För trots att ett efterlängtat vaccin mot cancer nu är verklighet, når det alltså inte dem som skulle behöva det bäst.

I Litauen, Lettland, Bulgarien och Rumänien saknas vaccinprogram, liksom organiserade massundersökningar för att upptäcka förstadier till livmoderhalscancer.

Går man utanför Europas gränser är problemet ännu större, med flest sjuka i Centralamerika och Afrika.

– Det är alltid en fråga om prioriteringar för hälsoministrar och regeringar, säger Pierluigi Lopalco vid Europeiska smittskyddsmyndigheten, men jag anser att HPV-vaccination bör vara första prioritet.

Hos Sveriges Kommuner och Landsting som just nu förbereder den nya upphandlingen av vaccinet till svenska flickor är tongångarna optimistiska. Redan i oktober kan avtalet vara klart och vaccineringarna börja i Sverige, säger Bo Claesson vid SKL, förutsatt att det inte blir några nya överklaganden.

Då kan siffrorna över dödligheten i livmoderhalscancer i Sverige sjunka ytterligare, från dagens siffra på omkring 200 dödsfall per år. Att dödsfallen har minskat beror på cellprovsundersökningarna. Men dit är lång väg kvar för många av Europas länder, säger Pierluigi Lopalco.

– Vi måste försöka övertyga människor om att vaccinationer räddar liv, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".