Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Samma myndighet för sjuka och arbetslösa

Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 08.00
"Bra att Almega närmare sig en diskussion"
(2:31 min)
Foto: Jessica Gow/Bertil Ericson/Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

I framtiden bör sjuka och arbetslösa få pengar via en gemensam försäkring och från en myndighet i stället för som i dag från Försäkringskassan och a-kassan. Det förslår arbetsgivarorganisationen Almega. Förslaget väcker blandade reaktioner. Roger Mörtvik som är samhällspolitisk chef på tjänstemannafacket TCO är skeptisk.

– Det är radikalt och innebär en stor förändring men jag tror inte att det innebär någon förbättring. Vi löser inte problemen med sjukförsäkringen och a-kassan genom att omorganisera allting, genom att bygga en jättestor myndighet, säger Roger Mörtvik.

Almegas förslag innebär alltså att Försäkringskassan och A-kassan skulle slås ihop till en gemensam myndighet och förhoppningen är att det skulle underlätta för sjuka och arbetslösa att komma tillbaka till arbetslivet. Den försäkrade skulle få samma ersättning och bedömas på samma grunder oavsett om det handlar om sjukdom eller arbetslöshet.

Men TCO:s Roger Mörtvik håller inte med arbetsgivarna inom tjänstesektorn om att det är rätt väg att gå.

– Almega gör misstaget att de börjar i fel ände. Man börjar med att bygga en ny myndighet och glömmer bort att prata om hur försäkringen ska se ut.

Från politiskt håll är det Centerpartiet och Miljöpartiet som är allra mest positiva idag. Guvnor G. Ericson sitter i Socialförsäkringsutskottet för Miljöpartiet.

– Det liknar väldigt mycket det förslag som Miljöpartiet har tagit fram, som vi kallar, arbetslivstrygghet där vi också har gemensamma bedömningskriterier och samma nivå på ersättning som viktiga ingredienser.

I Almegas förslag skulle a-kassan bli obligatorisk. Det tycker både Miljöpartiet och alla allianspartierna är bra.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna vill däremot inte ha någon a-kassa som alla måste vara med i och de vill inte heller slå ihop myndigheterna.

Men socialdemokraten Tomas Eneroth, som är vice ordförande i Socialförsäkringsutskottet, tycker ändå att det är bra att Almega nu engagerar sig i den här frågan.

– Jag ser att Almega nu närmar sig en diskussion, där parterna också har ett gemensamt ansvar för hur arbetslivet ser ut och vilka möjligheter och rättigheter man har i arbetslivet och det är positivt.

Moderaten Gunnar Axén är både ordförande i Socialförsäkringsutskottet och i den stora parlamentariska utredning som just nu tittar på våra gemensamma försäkringar. Han är försiktigt positiv till tanken på en stor myndighet för både sjuka och arbetslösa.

– Det är givetvis en tänkbar lösning som ett av flera alternativ som vi förutsättningslöst måste pröva inom ramen för utredningsarbetet som vi driver i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen

Ekots tidigare rapportering om de utförsäkrade

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".