Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sopkonflikt slår mot industrin

Uppdaterat onsdag 11 maj 2011 kl 05.13
Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 10.03
Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

En sopkonflikt som berör runt 4 400 anställda landet runt bröt ut vid midnatt. LO-facket Transport och arbetsgivarsidan har inte lyckats komma överens.

På medlarnas slutbud, som lämnades klockan 16, svarade facket Transportarbetareförbundet nej och arbetsgivarparten Transportgruppen ja, strax efter klockan 18.

Parterna är oeniga i en fråga som rör ackordslöner eller ej. Om de inte kommer överens kommer de anställda inte att jobba övertid.

– Medlarna hade inte tillgodosett ett enda förslag från vår sida. Vi står ganska långt från varandra, säger förbundsombudsman Mikael Johansson på Transport till TT.

Mikael Johansson bedömer att den första effekten av konflikten kommer att märkas på sug-, slam- och spolbilar för jobb i industrin. Men det kan även drabba till exempel en sommarstugeägare som akut behöver få en tömning utförd.

– Det kan man inte göra på övertid nu eller bara ringa in någon på jour. Och vid sjukdom får man inte täcka upp med någon annan.

Sopkonflikten rullar på tills vidare och medlarna finns tillgängliga när parterna vill.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".