Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Minkarna ska få större burar – och leksaker

Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 10.00
"Minkar tycker om att klättra och röra sig i flera plan"
(1:58 min)
Foto: Heiko Junge/ Scanpix

Jordbruksverket föreslår en rad förändringar för att förbättra situationen för landets minkar. Det handlar om allt från större burar till fler veterinärkontroller. Dessutom måste minkarna få mer underhållning inne i burarna.

– Minken är ett aktivt djur. Det är en jägare, med mycket energi och det är viktigt att de får utlopp för den aktivitetslusten annars riskerar de att utveckla ett onormalt beteende, säger Helena Kättström, enhetschef på Jordbruksverket.

I väntan på att bli päls ska landets minkar få det bättre. I dag presenterar Jordbruksverket förslag till förändringar. Det handlar om obligatorisk utbildning för alla minkuppfödare, minst två kontroller av veterinärer varje år, krav på föremål som minken kan roa sig med inne i buren och mat minst två gånger om dagen till små minkar. Dessutom föreslås burarna få en annan utformning.

 – Där föreslår vi ganska betydande förändringar. Vi vill ha etageburar med två våningsplan med en hylla på varje våning. Det är för att göra en komplex miljö. Minkar tycker om att klättra och röra sig i flera plan. Forskning har visat att detta gör stor skillnad, säger Helena Kättström.

Den kartläggning som Jordbruksverket gjort inför förslagen som presenteras har visat att det finns problem som framförallt handlar om hur minkarna beter sig inne i burarna.

– Man kan konstatera att det finns vissa brister som för minkarnas del yttrar sig i form av beteendestörningar, säger Helena Kättström. 

Jordbruksverkets förslag ska nu ut på remiss och förhoppningen är att de ska kunna träda i kraft under nästa år. Men branschen kommer få ytterligare tid för att göra om enligt de nya reglerna.

Helena Kättström utesluter inte att en del av landets minkuppfödare kommer sluta på grund av de nya reglerna.

– Om man är i ett läge där man funderat på att lägga av kan sådana här förändringar vara ett incitament att sluta, säger Helena Kättström.

Jordbruksverket föreslår även förändringar för dem som föder upp det marsvinsliknande djuret chinchilla. Här måste burarna bli betydligt större än i dag och Jordbruksverket gör bedömningen att de få uppfödare som finns i dag kommer sluta om förändringarna genomförs.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".