Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vellinge kommun

Skadestånd för felaktig särskoleplacering

Uppdaterat tisdag 10 maj 2011 kl 14.49
Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 14.09
Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.

Vellinge kommun dömdes i dag av Malmö tingsrätt att betala skadestånd till två tvillingbröder som felaktigt placerades i särskola under fem år.

Tingsrätten anser att Vellinge kommun agerade felaktigt och att det inte fanns något lagligt stöd för att placera dem i särskola.

"Det kan inte uteslutas att det funnits ekonomiska motiv bakom besluten", skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Kommunen har handlat felaktigt och försumligt. Tingsrätten pekar på flera brister: Kommunen tog inte reda på vilka regler och vilken praxis som gällde för särskoleplacering. Kommunen saknade också rutiner för hantering av sådana ärenden.

Enligt domstolen fanns stora formella brister i besluten, som var otillräckligt underbyggda. Till grund för kommunens beslut låg bara dyslexiutredningar och muntliga uppgifter från pojkarnas lärare. Frågan diskuterades inte heller tillräckligt med barnens föräldrar.

Malmö tingsrätt tar inte ställning till hur stort skadeståndet ska vara. Chefsrådman Lennart Johansson säger till TT att det beror på att bröderna i sin stämning inte begärt detta av domstolen.

– Det blir en tvåstegsraket. De får starta en ny process om det, säger han.

Kommunen ska också betala de i dag 23-åriga brödernas rättegångskostnader.

Såvitt Lennart Johansson vet är domen den första i sitt slag. Den kan få betydelse på flera sätt, menar han: Dels kan kommuner ta del av domen och se över sitt sätt att hantera den här typen av beslut i dag, dels visar den för andra elever som behandlats på ett likartat sätt att det är meningsfullt att begära skadestånd.

– Ja, det här visar att det finns en möjlighet att få skadestånd om andra kommuner agerat på liknande sätt, säger han.

Domstolen har kommit fram till att behandlingen av bröderna inte brutit mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter, eftersom de inte förvägrats undervisning.

Rätten till undervisning enligt Europakonventionen innebär inte en rätt att fritt välja skola.

Domstolen menar heller inte att bröderna utsatts för diskriminering.


TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".