Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Både ja och nej till omprövning av slutbetyg

Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 17.15
Lärarna ska ägna sig åt att undervisa
(2:11 min)
Arkivbild. Schillerska gymnasiet, Göteborg. Foto: Karin Malmhav/Scanpix.

Politikerna har ännu inte bestämt sig om elever ska få överklaga eller ompröva sina slutbetyg i skolan. I dag fick remissinstanserna ge sina synpunkter och det är ungefär lika många som säger ja som säger nej.

Det gäller betyg som eleverna tycker är fel eller orättvisa. Olika utredningar har slagit fast att lärare sätter orättvisa betyg. Lärare tar till exempel hänsyn till hur elever uppträder och andra faktorer trots att det bara är elevernas kunskaper som får betygssättas, enligt Skolinspektionens granskningar.

Av de omkring 50 remissvar Ekot läst i dag säger 22 ja och 21 nej och några har ingen åsikt.

De som är emot tycker generellt att lärarna måste dokumentera mer av vad eleverna gör i klassrummen och det skapar en onödig byråkrati. Lärarna ska ägna sig åt att undervisa, och många tycker också att det inte blir tillräckligt rättssäkert att rektor eller någon annan rektor utser ska ompröva betygen.

JO och Kammarrätten funderar på om sekretesskyddet räcker med en ökad dokumentation. Andra som är emot är Högskoleverket, många kommuner och båda lärarfacken. Tidigare har Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet sagt ja. Nu har de svängt.

Ja till att få betyg omprövade, säger bland andra Skolverket, DO, Kiruna kommun, LO, Sveriges kommuner och landsting, elevorganisationen SECO och Barnombudsmannen, Fredrik Malmberg, som ogillar kritiken mot att det kräver resurser att införa ett omprövningssystem.

– Ja, det här med att säkra mänskliga rättigheter kan ju ses så ibland, att det kostar pengar. Men det är klart att om man gör utredningar och konstaterar att betygen inte är rättvisa och de har en väldigt stor betydelse för människor, då är det ju en rättssäkerhetsfråga att man i myndighetsutövningen kan få ett sådant beslut omprövat, säger han.

Politiskt, vill oppositionen att elever ska få omprövning, medan regeringen inte är överens. Två partier är för och två är emot. Alla har sagt att de här remissvaren får betydelse, men vilken betydelse, återstår att se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".