Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Magsårspatienter får inte rätt behandling

Publicerat onsdag 11 maj 2011 kl 05.00
"Vi tror att det finns en underbehandling"
(2:02 min)
Arkivbild: J Gow, H Montgomery/Scanpix.

Trots att bakterien som orsakar magsår upptäcktes redan i början av 80-talet och möjliggjorde ny och effektiv bot mot sjukdomen, är det bara knappt hälften av dagens patienter som får rätt behandling. Det visar en rapport om blödande magsår som statliga SBU presenterar idag.

– Vi hade kanske trott att siffran skulle vara högre eftersom behandling mot magsårsbakterien har varit känd i så många år, säger Susanne Allander, projektledare vid Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU. 

Redan 1982 upptäckte två australiensiska forskare magsårsbakterien Helicobacter pylori. På den tiden trodde man att magsår orsakades av stress och osund livsstil. 

Men i själva verket är både inflammationen och såret i magslemhinnan resultatet av en infektion. Behandlar man med antibiotika och syradämpande medel försvinner bakterien. Ändå får inte ens hälften av dem som behandlats för blödande magsår rätt medicin för att förebygga nya sår. 

– Vi ser i vår studie att endast 40 procent av dem som skrivs ut får den behandlingen. Om det beror på att de andra 60 procenten saknar bakterien, det vet vi inte. Men vi tror att det finns en underbehandling i den här gruppen eftersom patienterna är relativt gamla och borde ha en högre andel Helicobacter pylori, säger Christer Staël von Holstein, överläkare vid Skånes universitetssjukhus. 

Varför så många patienter inte får den rekommenderade behandlingen, har SBU inget svar på, men det kan bero på ett glapp mellan sjukhusen och primärvården. Och Christer Stael von Holstein vill hans egna kollegor, kirurgerna, ska ta ett större ansvar. 

– Jag tycker och tror att kirurgerna som skriver ut patienterna borde ta helhetsansvaret och här och faktiskt initiera behandling på dem som har Helicobacter pylori. 

De som löper högst risk att utveckla blödande magsår är äldre personer, särskilt de som använder blodförtunnande medel och värktabletter som kan irritera magslemhinnan. Och det kan finnas skäl att diskutera sina läkemedel med sin läkare, säger Susanne Allander vid SBU. 

– Det är ju väldigt, väldigt vanligt att använda blodförtunnande medel eller acetylsalicylsyra i låg dos. Så alla de patienterna är ju självklart inte riskpatienter. Men det är viktigt att man känner till det här så man kan diskutera med sin läkare, säger Susanne Allander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".