Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inte alltid lönsamt att spara energi

Publicerat onsdag 11 maj 2011 kl 06.00
"Visar sig ofta vara tomma ord"
(1:37 min)
Att släcka lampan sparar inte alltid slantar.

Hur mycket pengar en familj tjänar på att använda mindre energi beror på var man bor. Skillnaden kan vara tusentals kronor och i vissa kommuner lönar det sig nästan inte alls att exempelvis minska användningen av el och vatten. Det visar en kartläggning från landets största bostadsorganisationer.

Ju större fasta avgifter som tas ut desto mindre tjänar man på att spara energi, säger Per Holm, ordförande i Nils Holgersson-gruppen som har gjort undersökningen. 

– Politikerna, kommunerna men även de privata företagen säger att man ska effektivisera och minska användningen. Man har miljömål. Men det visar sig ofta vara tomma ord. Verkligheten, det vill säga priset och priskonstruktionen, är något helt annat med många fasta kostnader, och det motverkar effektivisering, säger Per Holm. 

Hur mycket tjänar ett hushåll som sparar på fjärrvärme, el och vatten samt minskar mängden sopor med 25 procent? Ja, på vissa ställen är vinsten nästan ingen alls. Det visar alltså en ny studie från Nils Holgersson-gruppen där bland andra Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsbolagen ingår. 

Det skiljer sig rejält mellan de 30 undersökta kommunerna. I Luleå till exempel tjänar en familj 12 000 kronor om året för att den använder mindre el, medan en familj i Malmö tjänar 6 000 kronor mer. 

En av de kommuner där utfallet är sämst är Skellefteå. Minskar man mängden avfall med 25 procent där, så blir räkningen bara två procent billigare. 

Per Holm vill se mer rörliga delar i avgifterna och där har politikerna ett ansvar, säger han. 

– Det finns ju många privata energileverantörer och där kan man ju inte påverka. Men så finns det en hel del kommunala leverantörer och där är det ju politiker i styrelserna, säger Per Holm.

Näringsminister Maud Olofsson vill också se mer av rörliga avgifter, men det ska marknaden klara av, inte politikerna, menar hon. 

– Vi har en fri marknad. Jag tror inte att någon skulle gilla om vi gick in på alla de här marknaderna politiskt, och sa "nu ska ni ha prissättningen på det här och det här sättet".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".