Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Viktigt meddelande till allmänheten i Ånge, Västernorrlands län
Det brinner i Akzo Nobel med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat idag kl 14.13)
P4 Västernorrland

"Varannan tysk kärnkraftsreaktor bör stängas"

Publicerat onsdag 11 maj 2011 kl 10.30
Kommission tror på fullständig avveckling
(1:19 min)
En demonstration mot kärnkraft i tyska Cologne i mars 2011. Foto: Roberto Pfeil/Scanpix.

Tyskland bör stänga åtta av landets 17 kärnkraftsreaktorer för gott. Den rekommendationen gör en kommission som Tysklands förbundskansler Angela Merkel tillsatte efter olyckan i kärnkraftverket i japanska Fukushima.

Kommissionen menar också att det vore möjligt för Tyskland att helt avveckla kärnkraften inom tio år.

Åtta av Tysklands 17 reaktorer bör stängas för gott, så står det i den så kallade etikkommissionens slutrapport som flera tyska tidningar citerar i dag.

Det handlar om landets sju äldsta reaktorer och reaktorn i Krümmel i norra Tyskland, som drivs av svenska Vattenfall. Om regeringen följer rekommendationen innebär det att båda Vattenfalls reaktorer i Tyskland släcks ner.

Reaktorerna stängdes tillfälligt efter katastrofen i Fukushima. Flera av dem hade samma sorts kylanläggning som de olycksdrabbade reaktorerna i Japan.

Samtidigt tillsatte förbundskansler Angela Merkel två kommissioner som fick i uppdrag att se över kärnkraftens framtid i Tyskland, i vad som här beskrivs som efterkrigstidens tväraste politiska u-sväng. Bara månader tidigare hade samma regering beslutat att förlänga löptiden för landets kärnkraftverk.

Kärnkraftsmotståndet har alltid varit starkt i Tyskland men efter olyckan i Japan visar opinionsmätningar att åtta av tio tyskar vill avveckla kärnkraften.

Etikkommissionen är enligt tyska medier inne på samma linje. I rapporten står att det är fullt möjligt att helt lämna kärnkraften inom tio år. I bästa fall, skriver kommissionen, kan det ske betydligt tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".