Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringens beslut om skolk kritiseras

Uppdaterat onsdag 11 maj 2011 kl 15.53
Publicerat onsdag 11 maj 2011 kl 14.01
"Skolkande elever borde få stöd i stället"
(2:03 min)
Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Från och med nästa höst ska skolk skrivas in i betyget hos grund- och gymnasieelever. Syftet är att minska den olovliga frånvaron, men Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén tror inte att det kommer ha någon större effekt.

– Tyvärr tror jag inte att det här är en åtgärd som kommer åt problematiken hos de elever som har en riktigt svår social situation, och som är i skeenden av livet där problematiken på hemmaplan kan vara det som är orsaken, då är det andra åtgärder som ska till.

När förslaget gick ut på remiss i höstas var många av de berörda remissinstanser skeptiska, men Jan Björklund går ändå vidare med förslaget och från och med hösten 2012 kommer uppgifter om skolk att skrivas in i grund- och gymnasiebetygen, men inte i slutbetygen. 

Björklunds främsta argument är att det här kommer minska den olovliga frånvaron i svenska skolor.

Men inte heller Sveriges elevråd tror att det kommer ha effekt på skolkandet. Elevrådet poängterar i sitt remissvar att betyg ska visa hur väl elever har uppfyllt kunskapsmålen och att uppgifter om frånvaro inte hör hemma där.

Barnombudsmannen befarar att förslaget kan undergräva redan utsatta elevers självkänsla och menar att skolkande elever i stället borde få stöd för att öka deltagandet i skolan.   

Enligt förslaget ska eleven ha möjlighet att kontrollera att uppgiften om skolk stämmer innan den förs in i betyget.

Skolinspektionen tycker att även vårdnadshavaren ska ha den rätten, och påpekar även att det i dag finns brister i hur skolor hanterar frånvarorapportering och flaggar för rättssäkerhetsproblem.

Skolbetyg är en offentlig handling och Datainspektionen tar upp integritetsaspekten. Dem skriver i sitt remissvar att behovet av sekretess när det gäller elevers närvaro eller frånvaro bör övervägas.

Skolverket slutligen menar att om man ska föra in skolk i betygen så kommer skolorna behöva ägna mycket tid åt att definiera vad skolk är.

– Till exempel kan man undra om det räknas som olovlig frånvaro om man inte är ombytt och sitter på en bänk bredvid under idrottslektionen, och hur ska man bedöma en elev som ständigt är tio minuter sen till lektionerna, är det olovlig frånvaro, säger Emma Östling, jurist på Skolverket.

I skolorna i Stockholm för man redan in ogiltig frånvaro i betygen. Jimmi Maddison och Martin Ankarberg går i skolan här.

– Jag tycker att det är oväsentligt för betyget hur mycket frånvarande man är. Det borde inte spela någon roll egentligen.

– Det handlar faktiskt om kunskapen, inte närvaron. Det är resultatet som räknas. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".