Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Syrisk opposition misströstar

Publicerat onsdag 11 maj 2011 kl 14.52

Missmodet gror bland syriska oppositionen i exil. De som utgör kärnan av den barfotajournalistik, som förmedlar mobilfilmade foton och filmer innifrån det för journalister stängda Syrien. Men aktivisterna börjar förlora hoppet om att kunna störta Assads regim.

En allt mer splittrad opposition och en rörelse, som håller på att tas över av hårdföra islamister. Så börjar syriska oppositionella beskriva det som händer inne i Syrien.

Farhågorna har ökat om att det inte kommer att gå så enkelt att bli av med Baathpartiets styre och de starka grupper som håller president Bashar al-Assad under armarna.

Aktivister både inne i och utanför Syrien erkänner att rörelsen misslyckats med att bygga en stark opposition under sju veckor av gatuprotester.  De anser att chansen att förändra snart har gått förlorad.

– De som finns där kan inte störta regimen. De har missat ett gyllne tillfälle och en sällsynt chans att göra något, säger Abdul Karim-Rihawi, ledare för en människorrättsgrupp i Damaskus.

– Protesterna kommer fortsätta, men inte växa i popularitet, hävdar han. Assad kommer bara sätta in mer soldater och vapen för att krossa dem.

I Syrien minns alla vad som hände under Assads far Hafez styre 1982. Då krossades ett uppror i Hama och 30 000 människor dödades under den protestvågen.

Demonstrationerna leddes av muslimska brödraskapet.

Även om inte dagens protester kan störta regimen så har den skakats om, hävdar flera analytiker.  Presidentens egen rådgivare Bouthaina Shaaban, litteraturprofessor, som syntes ofta i början av revolten i intervjuer i olika tv kanaler, hävdar nu att revolten passerat sin mest kritiska punkt och att den nu inte utgör någon risk längre.

Proteströrelsen i Syrien har fortfarande svårt att uppamma samma folkmassor, som sågs på Tahrirtorget i Kairo.

Den syriska oppositionen är betydligt mer splittrad, där finns sekulära, islamister och kurder i exil och i Syrien. En del av dem vill bli av med Assad medan andra bara begär frihet och reformer inom själva systemet och fortfarande hyser hopp om att Assad faktiskt vill leda sådana förändringar.

De hänvisar till de eftergifter Assad faktiskt gjort under de här veckorna, som att häva de 48 åriga undantagslagarna.

– Oppositionen har inte kunnat enas i ett gemensamt råd, som kan leda protesterna. Allt har hängt på varje stad och nu krossas motståndet i Daraa, i Banias och nu Homs, konstaterar en demokratiaktivist i exil.

Människorättsaktivisten Karim-Rihawi konstaterar att inte fler än 200 000 syrier faktiskt deltagit på gatan, detta från en befolkning på 20 miljoner.

Det finns också farhågor vad som skulle kunna hända om Assad avgår. 

– Vi är övertygade nu om att det finns islamister som finns bland de protesterande. De utgör inte mer än fem procent av demonstranterna, men de gör skada, hävdar en aktivist.

– Vi vill ha demokrati i Syrien, men inte till priset av ett totalt splittrat samhälle i olika fraktioner och sekter.

En annan aktivist håller med:

– Vi är säkra nu att de har islamistisk bakgrund, det framgår av slagord som : Skicka kristna till Beirut och alawiterna till "taboot" , vilket betyder kistan.

Assads styre har varit en diktatur, men en sekulär regim helt befriad från religiösa uttryck i ett land med stora kristna och alawitiska minoriteter.

Grupper, som fruktar, vad som kommer att ske om sunnitiska islamister tar makten.

– Jag är sunnimuslim, men jag vill inte bli regerad av radikala hårdföra sunnimuslimer, säger en av aktivisterna.

Han har också hört hur uttryck som "omfattande jihad" använts vid moskéer inne i Syrien och befarar att det är tecken på att islamister allt mer tar kontrollen över oppositionsrörelsen.

Syrien var emot den amerikanska inblandningegn i Irak när Saddam Hussein störtades 2003 och blundade för att islamiska militanta utförde räder in i Irak från läger i Syrien.

– En del av dem stannade kvar här och har försökt sprida sin lära bland fattiga områden, jag oroas över att deras mer hårdföra linje gav regimen bränsle för att gå hårt fram mot dem som protesterat.

Oron för ett uppbrutet och splittrat Syrien finns inte bara bland oppositionen utan hos regeringar i flera länder runt omkring, som Turkiet,Libanon och Israel. Men också i EU och USA.

Armén består framförallt av Assads anhängare från den alawitiska minoriteten. Den skulle kunna tänkas drabba samman med majoriteten sunni muslimer i ett sekteristiskt inbördeskrig liknande det som pågick i grannlandet Libanon 1975 - 90. Ett mardrömsscenario för en redan instabil region av världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".