Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Spänt mellan Pagrotsky och näringslivet

Publicerat måndag 9 augusti 2004 kl 05.00

Under sommaren har det kommit omfattande kritik från näringslivet mot regeringens politik. Relationen mellan regeringen och organisationen Svenskt näringsliv fungerar dåligt, säger näringsminister Leif Pagrotsky till Ekot.

– Ju längre bort från den konkreta företagsverksamheten, ju sämre blir relationerna. Jag beklagar det.

– Förhållandena med de organisationer som organiserar företag direkt är väldigt gynnsamma. Men med Svenskt näringsliv, som är en mer indirekt representant för företag och som inte har företag som direktmedlemmar, blir det ju lite mer spänt, det måste jag konstatera, säger näringsminister Leif Pagrotsky.

Vad är problemet?

– Det är en väldigt bra fråga som jag inte har något tydligt svar på. Men det är viktigare för mig att ha kontakter som fungerar väl för svensk bilindustri, stålindustri, skogsindustri och de enskilda småföretagen än att det fungerar med opinionsbildarna, chefsekonomerna och lobbyisterna, säger han.

Frostiga relationer
Relationerna mellan näringsministern och näringslivet verkar ganska frostiga just nu.

Under sommaren har ledare för flera stora börsbolag kritiserat det svenska näringslivsklimatet. Bland dem representanter för Astra Zeneca, Ericsson, Scania och ABB.

Tidigare i våras organiserade Svenskt Näringsliv en demonstration där företagare från hela landet deltog.

Företagarna tycker inte att regeringen förstår företagarnas villkor, och att det leder till sämre tillväxt och färre nya jobb.

Lindsö håller inte med
Men Ebba Lindsö på Svenskt näringsliv tycker att kontakterna med regeringen som helhet är goda.

Hon tror inte att Leif Pagrotskys syn på relationerna med Svenskt näringsliv är representativa för regeringen.

Ebba Lindsö nämner arbetslivsminister Hans Karlsson och samordningsminister Pär Nuder som två ministrar som hon tror skulle ge en annan bild.

– Jag tycker att du ska lyssna med flera, jag tror inte att det är en generell uppfattning att Svenskt näringsliv har en dålig relation med regeringen, säger Ebba Lindsö.

Kalle Nilsson
kalle.nilsson@sr.se

Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".