Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt färre behöriga till gymnasiet

Publicerat måndag 16 augusti 2004 kl 12.00

Grundskolan har blivit sämre på att ge eleverna tillräckliga kunskaper för att komma in på gymnasiet. En uppåtgående trend byttes i våras till att färre elever blev behöriga till gymnasiet än förut, enligt preliminär statistik.

– Detta är väldigt allvarligt eftersom vi nu trodde att det var en positiv trend och att vi gick mot allt fler godkända, säger Per Thullberg, chef för Skolverket.

Vad tror du att det beror på?

– Det vet vi inte, men vi kommer självklart att undersöäka detta, säger Per Thullberg.

Nästan 116 000 elever gick ut nionde klass i grundskolan i våras, men bara 103 500 av dem blev behöriga till ett nationellt program på gymnasiet.

De andra 12 500 eleverna får gå ett individuellt gymnasieprogram eller göra något annat i höst, vilket är fler än väntat.

Fler borde ha klarat kraven
Det är 500 fler än förra året, men om de senaste tre årens positiva trend hade hållit i sig borde 1 000 fler elever ha klarat behörigshetskraven, det vill säga godkänt i svenska, matematik och engelska, och kommit in på ett nationellt program.

Räknat i procent visar siffrorna att 89,4 procent av eleverna klarade behörigshetskraven, vilket är en minskning med 0,5 procentenhet jämfört med förra året.

Orsaken till sämre betyg oklar
Varför niondeklassarna får sämre betyg och att färre elever klarar sig, vet inte Skolverket. Statistiken är preliminär och bygger på betygen från 70 procent av Sveriges skolor.

Ävenom siffrorna kan komma att ändras till en del bedömer myndigheten uppgifterna som så viktiga att de offentliggörs nu.

När det gäller enskilda ämnen får 4,8 procent av eleverna inte godkänt i svenska, 7,1 procent inte godkänt i engelska och 7,6 procent inte godkänt i matematik.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".