Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett utsläpp av fluorvätesyra har inträffat i en industrilokal i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat idag kl 12.51)

Vill sänka studiestödet till humaniora och konst

Publicerat torsdag 30 juni 2011 kl 05.39
Uppdaterat torsdag 30 juni 2011 kl 16.46
Vill ge lågproduktiva utbildningar mindre pengar
(2:24 min)
Konststudier ska ge lägre bidrag, tycker Svenskt Näringsliv. Foto: Scanpix.

Eftersom vissa yrkesgrupper har svårare att få jobb efter avslutad utbildning vill Svenskt näringsliv att studiemedlen sänks för de personer som väljer att studera inom dessa ämnesområden. I en ny rapport föreslås sänkt stöd för studenter inom humaniora och konst.

Det är svårare att få jobb direkt efter utbildningen för en filosof än vad det är för en ingenjör, visar en ny rapport från arbetsgivarnas organisation Svenskt näringsliv.

– En tredjedel har inte ett för utbildningen relevant arbete fem år efter examen, säger nationalekonomen Malin Sahlén.

Därför borde man enligt rapporten sänka studiebidraget för högskoleprogram inom konst och humaniora och i stället höja lånedelen i studiemedlet.

– Då får man signaler om att utbildningen inte kommer att ge så stora chanser i framtiden, säger Malin Sahlén.

Så det ska löna sig mindre att studera till exempel teatervetenskap?

– Nej jag tycker det ska löna sig mer att läsa teatervetenskap, men vi behöver inte dubbelt så många teatervetare än vad som efterfrågas.

Svenskt näringsliv vill inte peka ut några enskilda program där man borde sänka studiebidraget.

Men inom humaniora och konst finns till exempel programmen för blivande språkvetare, regissörer, musiker, lingvistiker och operasångare.

– Det handlar inte om att styra bort folk utan att ge signaler så att de kan göra ett medvetet val; så att de tänker på sin egen framtid.

I rapporten kritiserar Svenskt Näringsliv det organisationen kallar för slöstudier eller lågproduktiva utbildningar. Som exempel nämns en litteraturkurs om Harry Potter vid Linnéuniversitetet i Växjö:

– Harry Potter och hans världar är en sådan utbildning som är roligare än vad den är en investering, säger Malin Sahlén.

Ett annat förslag är att högskolor med så kallade lågproduktiva utbildningar ska få mindre pengar från staten.

Men idéerna från Svenskt Näringsliv väcker starka reaktioner.

– Jag blir oerhört häpen när jag hör ett sådant här förslag. Det vore väldigt märkligt om man från Svenskt näringsliv inbillar sig att den här typen av yrken inte behövs i ett modernt humanistiskt demokratiskt samhälle. Det är skrämmande tycker jag, säger Teaterförbundets ordförande Anna Carlsson

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".