Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunakuten gav bara kortsiktig hjälp

Publicerat torsdag 19 augusti 2004 kl 16.51

Statens stöd till krisdrabbade kommuner via den så kallade kommunakuten har resulterat i både fiasko och succé. Det visar en studie som gjorts vid Göteborgs universitet.

Kommunakuten har inneburit flera kortsiktiga förbättringar, men många kommuner valde att inte långsiktigt sänka kostnaderna, enligt studien.  

Många stödkommuner har varit rädda för de politiska konsekvenser som omfattande och långsiktiga besparingsprogram kan ha.

– Det är någonting som beaktas av politikerna i kommunerna och landstingen, säger forskaren Sven Siverbo.

1,3 miljarder har delats ut
I slutet av 90-talet inrättades kommunakuten för att kommuner i ekonomisk kris skulle kunna komma i balans 2002. Stödet på sammanlagt 1,3 miljarder kronor skulle vara knutet till hårda besparingsvillkor.

Totalt har 36 kommuner och fyra landsting fått stöd. Göteborgsstudien visar att de flesta kriskommunerna anpassat sig till de ställda sparkraven, men valt kortsiktiga lösningar.

Dragit åt svångremmen
Effekten har blivit att de kommuner som fick statliga pengar förra året hade de största kostnadsökningarna. Det finns dock undantag och det är de kommuner som insett att man har en befolkningsminskning. Dessa kommuner har accepterat att man inte kan expandera, har utökat det politiska samarbetet i kommunen och anpassat den kommunala servicen till det ekonomiska läget.

– Det är obekvämt och det får konsekvenser för medborgarna, men frågan är vilka alternativ som finns, säger Siverbo.

Tror på självstyrning
Enligt forskarna riskerar statliga stödpengar att permanenta dålig långsiktig ekonomisk planering i kommunerna. I stället behöver man en större självständighet.

– Man skall veta vilka förutsättningarna är och anpassa sig till det. Det handlar om ett starkare kommunalt självstyre, att man får ta mer lokalt ansvar och att man inte går in och gör sådana här korrigeringar då och då från regeringens sida, säger Siverbo.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".