Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Britter debatterar barnaga

Publicerat torsdag 26 augusti 2004 kl 05.00

I Storbritannien pågår kampanjer för att förbjuda barnaga. I somras enades överhuset om en kompromiss. Det ska i princip vara förbjudet att slå barn, men det är okej om det inte blir några synliga märken.

Det är en dålig kompromiss anser de barnrättsorganisationer som hoppas på en ändring i underhuset i höst.

– Fysisk aga är väldigt vanligt, eftersom lagen säger att det är acceptabelt att slå barn, säger Tony Samphier från organisationen Children are unbeatable, barn är oslagbara.

Barn som sätter sig på tvären får ofta smäll för att lära sig att lyda.

Enligt en undersökning som hälsodepartementet låtit göra har tre av fyra brittiska småbarnsmammor slagit sina barn innan de fyllt ett år.

Av fyraåringarna är det fyra av tio som får smäll minst en gång i veckan.

Frågan ska debatteras i höst
Sedan 1800-talet har det i brittisk lag uttryckligen varit tillåtet att slå barn.

Den regeln ska nu tas bort enligt beslut i överhuset, men det är ändå inget framsteg, anser Tony Samphier, eftersom det även i fortsättningen ska vara tillåtet att slå så länge barnen inte får några synliga märken.

– Det finns inga godtagbara sätt att slå barn, säger han.

Frågan går nu vidare till underhuset, där den ska debatteras i september.

Någon gång i månadsskiftet oktober-november ska parlamentsledamöterna rösta om det är kompromissförslaget, som ska gälla eller om det även i Storbritannien ska vara entydigt förbjudet att slå barn.

Vykortskampanj
Children are unbeatable kommer att vara med på partikongresserna i september för att påverka politikern.

Nu pågår en vykortskampanj där alla britter som vill förbjuda barnaga uppmanas att skriva till sina parlamentsledamöter.

Enligt opinionsundersökningar tycker sju av tio britter att barnaga ska förbjudas.

Många politiker tycker också det, men samtidigt finns ett motstånd och en stark uppfattning att staten inte ska lägga sig i hur föräldrar uppfostrar sina barn.

Tories talesman i familjefrågor, Teresa May, anser att det är fel att peka ut goda och laglydiga föräldrar som kriminella. Premiärminister Tony Blair har sagt samma sak.

Vad Children are unbeatable och andra barnrättsorganisationer nu hoppas på är att parlamentsledamöterna ska få rösta efter vad de själva tycker, inte efter partilinjen.

De vill också att regeringen, som ändå stödde kompromissförslaget ska gå längre och säga att det är lika fel att slå sina barn, som att slå någon annan medmänniska. Så borde lagen skrivas, säger Tony Samphier, kampanjledare på organisationen Children are unbeatable.

Gunilla Österlund, London
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".