Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ljus framtid för svensk ekonomi

Publicerat torsdag 26 augusti 2004 kl 11.59

Uppdaterad 16:10

Svensk ekonomi har tre riktigt bra år framför sig. Det spår Konjunkturinstitutet i en ny prognos. KI:s chef försäkrar att tillväxten kommer att skapa nya jobb och avfärdar betydelsen av företag som flyttar produktionen utomlands.

– Tillväxten kommer att skapa nya jobb även den här gången, säger Ingemar Hansson. Precis som i alla andra konjunkturåterhämtningar förbättras arbetsmarknaden med en eftersläpning. Det är precis som tidigare, säger han.

Men vi hör ju dagligen om företag som flyttar produktionen utomlands?

– Det sker. Men samtidigt är det andra företag som ökar sin produktion i Sverige, så den totala produktionen kommer att öka.

Fart på hjulen
Det är full fart i industrin. Volvo exporterar bilar som aldrig förr och Ericsson har efter några riktigt svåra år fått fart på hjulen. Men hittills har det inte märkts på arbetsmarknaden. Tvärtom har arbetslösheten ökat.

Det har fått bedömare att börja prata om tillväxt utan jobb och förklaringarna har varit många. För få småföretag och utflyttning av produktion till låglöneländer är några.

Om några år kommer jobben
Men förklaringen är enligt Ingemar Hansson mycket enkel. Hittills är det exportindustrin som har drivit tillväxten och där ökar effektiviteten hela tiden så att det inte behövs så många fler anställda. Men om något år kommer även andra delar av ekonomin att få fart och då kommer också jobben.

Men trots de ljusa framtidsutsikterna varnar Konjunkturinstitutet regeringen och samarbetspartierna som nu sitter i budgetförhandlingar för att ta på sig spenderbyxorna.

– Vår bedömning är att när konjunkturen förbättras, som nu, så ska man inte gasa på ytterligare genom ofinansierade skattesänkningar eller utgiftshöjningar. Då riskerar man att spä på en redan stark konjunkturutveckling och då står vi sämre rustade att möte nästa konjunkturnedgång, säger Ingemar Hansson.

Svenskarna ser ljust på framtiden
KI undersöker också hushållens syn på ekonomin och den senaste mätningen visar att svenskarna ser allt ljusare på framtiden.

Det märks redan tycker Hanna Hansson som jobbar på en resebyrå i Stockholm.

– Det verkar som att folk har mer pengar nu eftersom det har blivit en riktig förändring sen i början av året. Det säljs mer och dyrare resor.

Martin Ahlquist
Martin.ahlquist@sr.se

Karin Persson
karin.persson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".