Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Extremt hög strålning vid Fukushima

Uppdaterat tisdag 2 augusti 2011 kl 10.41
Publicerat tisdag 2 augusti 2011 kl 06.55
Läckage under lång tid
(1:46 min)
Det skalvdrabbade Fukushima-verket. Foto: Scanpix.

Extremt höga doser av radioaktiv strålning har uppmätts vid det skadade kärnkraftverket i Fukushima, Japan. Nivån är så hög att om en människa skulle utsätta för den så skulle man dö av strålningsskador inom en till två veckor.

De höga strålningsvärdena uppmättes i ett ventilationsrör som står mellan reaktor ett och två kraftverket i Fukushima.

Ventilationsröret används för att långsamt vädra ur den radioaktiva luften i de havererade reaktorhallarna.

Den höga strålningen är en påminnelse om att olyckan vid kraftverket är en av de största katastrofer som drabbat Japan och sätter ytterligare press på kraftverkets ägare Tepco och japanska myndigheter att snabb, men säkert hindra att ytterligare strålning läcker ut.

Planen är att man till januari ska ha stabiliserat läget vid kärnkraftverket och mätningarna i går är en påminnelse om att man måste gå varligt fram för att inte riskera livet på de arbetare som jobbar med uppröjningen vid kraftverket. 

Japanska experter säger nu att det är viktigt att Tepco inte sätter målet med att täta läckorna före arbetarnas säkerhet.

Läckage av strålning kommer att fortsätta under lång tid framöver säger Keji Sumita som är professor vid universitetet i Osaka med kärnkraft som specialitet.

Man kommer fortsättningsvis hitta fickor i byggnaderna som innehåller mycket hög strålning, strålning som man ännu inte kunnat kapsla in. 

Han säger vidare till nyhetsbyrån Reuters att med anledning av det ska man inte forcera arbetet vid kraftverket.

De som jobbar med uppröjningsarbetet får som högst utsättas för 250 millisiverts av strålning per år.

Enligt ägaren till kraftverket är strålningen i området kring de havererade kärnreaktorerna fortsatt hög men ligger på en stabil nivå och man har inte uppmätt några högre värden av strålning i omgivningarna av kraftverket i Fukushima.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".