Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt system för radiokommunikation blev för dyrt

Publicerat söndag 29 augusti 2004 kl 15.36

Införandet av de så kallade blåljusmyndigheters nya kommunikationssystem har drabbats av nya problem. Den här gången sätter kostnaderna käppar i hjulet.

Enligt Mårten Törnqvist på Kommunförbundet är räddningstjänsterna i 40 av 50 kommuner i södra Sverige tveksamma till om de kommer att ha råd att vara med.

– Vi har fått signaler från de kommuner som ligger i den första utbyggnadsetappen att man ställer sig tveksamma till att gå med på grund av kostnaden, säger han.

Rakel kallas det nya radiokommunikationssystem som blåljusmyndigheterna ska införa.

Det kommer till exempel att göra det möjligt för polis, räddningstjänst och ambulanspersonal att kommunicera direkt med varandra, något som inte går i dag.

Sedan tidigare är det klart att införandet kommer att försenas på grund av problem med upphandlingen.

Systemet för dyrt
Kostnaden är ett ytterligare problem. Först ut att införa Rakel blir Skåne, Blekinge och Kalmar län, men många kommuner i södra Sverige säger nu att de är tveksamma till om de kommer att ansluta sig.

– Kostnaden för att införa Rakel är tre till fyra gånger högre än dagens system, i en normalstor kommun cirka 400 000-500 000 kronor, säger Mårten Törnqvist.

För vissa kommuner kan kostnaden bli ännu större. I Jönköping räknar chefen för räddningstjänsten, Bengt Martinsson med att driftskostnaden för Rakel kommer att bli 1,5-2 miljoner kronor per år, en märkbar summa i hans budget.

Samverkansidén faller
Det kan alltså bli så att det gemensamma kommunikationssystemet inte alls blir så gemensamt.

Och om inte alla är med faller en del av tanken med Rakel, säger Stefan Kvarnerås, tillförordnad chef på Rakelenheten på Krisberedskapsmyndigheten.

– Om de tveksamma väljer att stå utanför får det konsekvenser för samverkanstanken som systemet etableras för. Vi är bekymrade om det blir ett så stort manfall på den kommunala sidan, säger han.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".