Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dyrare diesel om s och mp får bestämma

Publicerat söndag 5 september 2004 kl 12.43

Regeringen vill höja bensinskatten med 25 öre och dieselskatten med 30 öre. Det framgår av regeringens bud till samarbetspartierna i de pågående budgetförhandlingarna.

Böndernas kompensation för höjda dieselskatter blir bara hälften så stor jämfört med vad regeringen tidigare har sagt. Det här betyder att regeringen går miljöpartiet till mötes på en rad punkter och upprör vänsterpartiet, som säger blankt nej till budet.

Vid lunchtid på lördagen kom regeringen med sitt bud i den laddade frågan om miljöskatter, efter att det i veckan i stort sett rått stiltje i förhandlingarna.

Höja bensin- och dieselskatt
Samtidigt som bilindustrin är i gungning och bensinpriserna på topp föreslår regeringen i sitt bud en skattehöjning på 25 öre per liter bensin, precis i linje med vad miljöpartiet vill. Regeringen vill också höja skatten på diesel med 30 öre per liter för vanliga bilar.

Dieselskatten har under lång tid varit en kvarnsten runt Göran Perssons hals i relationen till bönderna. Persson och regeringen har nämligen i flera års tid lovat lantbrukarna sänkt dieselskatt för att stärka de svenska böndernas konkurrenskraft.

Halverad skattesänkning för bönder
Lantbrukarnas riksorganisation har krävt en sänkning med nästan tre kronor per liter diesel. I början av budgetförhandlingarna var regeringen beredd att sänka jordbrukets dieselskatter med två kronor. I lördagens bud var tvåkronan halverad.

När vänsterpartiets verkställande utskott sammanträdde på lördagen var stämningen mycket upprörd. Vänsterpartiet anser att regeringen går i miljöpartiets ledband och vänsterpartisterna känner sig sidsteppade på alla områden av regeringen och har för dagen inget till övers för regeringsburet.

Den föreslagna enkronan i kompensation till jordbruket för höjda dieselskatter ser vänsterpartiet som en provokation och ett svek mot bönderna.

Persson välsignar grön skatt
Den gröna skatteväxlingen, som det ju handlar om, var i början av budgetförhandlingarna ett rött skynke för finansminister Bosse Ringholm. Han ville inte skatteväxla enligt miljöpartistisk modell, det vill säga höja skatten på det som är miljöfarligt och kompensera med skattesänkningar på andra områden. Han tyckte det räckte med att införa trängselavgifter på biltrafiken i Stockholm.

Hans chef, Göran Persson, som ju tidigare profilerat sig med löften om ett grönare Sverige, har i veckan inför riksdagsgruppen välsignat den gröna skatteväxlingen och uppmanat till kompromisser med miljöpartiet.

Om regeringen höjer fordonskatter och skatten på drivmedel tillsammans med miljöpartiet kommer den att få det hett om öronen. Då kan ilskna bönder, arga bilförare, Saab i Trollhättan, Volvo Personvagnar och upprörda vänsterpartister stämma in i samma protestsång mot regeringen.

Margit Silberstein
margit.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".