Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny våldtäktsstudie ska ge mer kunskap

Publicerat måndag 6 september 2004 kl 05.00

Brottsförebyggande rådet, Brå, gör nu en stor kartläggning om våldtäkter. Bakgrunden är bristen på kunskap och att det inte finns någon liknande studie.

– En sådan här omfattande studie finns inte och vi har känt behovet eftersom statistiken bara säger om offret är över eller under 15 år, om det skett inomhus eller utomhus och om det är ett fullbordat brott eller inte. Det finns ett behov av att veta mer om vad de här brotten handlar om, säger Lotta Nilsson, utredare på Brås enhet för forskning och utveckling.

Anmälningarna ökar
Våldtäktsanmälningarna har ökat successivt de senaste åren. Förra året anmäldes drygt 2 500 fall.

Sommartid brukar värmeböljor resultera i något fler överfallsvåldtäkter utomhus, men betydligt vanligare är våldtäkter inomhus, där offer och gärningsman ofta känner varandra.

Begränsad kunskap
Men kunskapen om de här brotten är begränsad, anser Brå, som nu specialstuderar anmälningarna om fullbordade våldtäkter åren 1985, 1990, 1995 och år 2000.

Det är cirka 3 500 fall av anmälningar som rör fullbordade våldtäkter som undersöks. Det gäller en rad faktorer, till exempel relationen mellan offret och våldtäktsmannen, ålder, var de möttes, var brottet begicks, om det var flera gärningsmän, om anmälan ledde till åtal och om någon eller båda var narkotikapåverkade eller berusade.

– Vi tittar bland annat på hur mycket som är relaterat till nöjesliv eller privata fester. Vi tror att alkoholen är en viktig faktor att titta på, säger Lotta Nilsson.

Hur är det att sitta och läsa det här materialet?

– Alla anmälningar är inte så detaljerade men en del är ju det. Ibland är det skildringar av väldigt grova våldtäkter och det är påfrestande att läsa om. Men vi har försökt lösa det genom att ha kontakt med en psykolog på Rädda Barnen.

Viktig bas
Brå:s utredning ska vara klar i slutet av det här året och förhoppningen är att den ska ge mer fakta om de här ständigt aktuella brotten.

– Vi hoppas att få en mycket bättre kunskap om hur de här brotten ser ut. Det är en viktigt bas för åtgärdsstrategier, hur man kan förebygga och bekämpa den här typen av brott, säger Lotta Nilsson, utredare på Brå.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".