Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Läkemedelsindustrin offentliggör tester

Publicerat måndag 6 september 2004 kl 05.00

Det kan snart vara slut med hemlighetsmakeriet kring tester av nya läkemedel. Läkemedelsindustrin vill offentliggöra resultat även från misslyckade och avbrutna tester efter att under många år motsatt sig detta.

Åsikten framförs i ett brev från läkemedelsindustriföreningen till Läkemedelsverket.

– Vi är förvånade för att industrin har hela tiden dolt en mängd forskningsresultat. Det här ter sig som omvändelse under galgen. Naturligtvis hälsar vi deras öppna attityd med tillfredställelse, säger Björn Beerman, informationschef på Läkemedelsverket.

Större öppenhet
I brevet uppmanar Läkemedelsindustriföreningen Läkemedelsverket att jobba för en ökad öppenhet när det gäller tester av läkemedel på människor eller kliniska prövningar som det också heter. Läkemedelsföretagen har under lång tid kritiserats för att man hemlighållit studier som visat att läkemedel haft farliga biverkningar eller inte fungerat så bra.

– Vi är många som har tyckt att man borde se en öppenhet. Vi är tvungna att röra oss i takt, dels med lagstiftare i andra länder och naturligtvis med den internationella läkemedelsindustrin. Nu finns en medvetenhet att vi måste göra den här informationen offentligt, säger Rickard Bergström är vd för Läkemedelsindustriföreningen.

Företag stämda
Det är en pressad läkemedelsindustri som kapitulerar under år av krav på ökad öppenhet. Brittiska GlaxoSmithKline tvingades nyligen gå med på förlikning och betala drygt 20 miljoner kronor efter att de stämts för att hemlighållit studier om ökad risk för självmord för barn som fick deras antidepressiva läkemedel Seroxat. Flera nya stämningar är att vänta.

För att blidka kritiken har företaget beslutat att publicera alla resultat från alla av läkemedel som gjorts efter år 2000. Den europeiska läkemedelsmyndigheten jobbar för alla tester av alla läkemedel ska offentliggöras. Thomas Lönngren, vd på den europeiska läkemedelsmyndigheten tror att de kommer lyckas.

– Jag tycker det är angeläget att all information kring kliniska prövningar publiceras. Det är en fråga om att alla har rätt att få tillgång till information om klinisk prövning. Speciellt de som är sjuka, säger han.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".