Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sänkt restaurangmoms i Finland blev en flopp

Publicerat onsdag 7 september 2011 kl 06.00
En stor del har gått till företagens vinster
(2:18 min)
Foto: Richard Drew/Scanpix.

Att sänka restaurangmomsen, vilket den svenska regeringen planerar till nästa år, har i Finland resulterat i en flopp. En färsk utvärdering som presenteras i tidningen Ekonomisk debatt i dag visar att två tredjedelar av sänkningen, i stället för att leda till nya arbetstillfällen, hamnade hos restaurangföretagen.

– När det gäller restauranger, där har man tittat på kortsiktiga prisförändringar och sett att ungefär en tredjedel av momssänkningen gick till lägre konsumentpriser. En stor del av den har gått till företagen, företagens vinster, säger Iida Häkkinen Skans, nationalekonom på Finansdepartementet i Stockholm.

Det var den 1 juli förra året som Finland sänkte restaurangmomsen från 22 till 13 procent. Precis som i Sverige utgick man ifrån att hela sänkningen skulle övervältras till konsumenterna.

Det skulle göra att fler personer valde att äta, vilket i sin tur skulle öka antalet jobb inom restaurangbranschen.

I Sverige räknar regeringen med att en momssänkning från 25 till 12 procent ger 6000 nya jobb på längre sikt. Det blir dyra jobb, närmare bestämt 600 000 kronor per jobb eftersom staten går miste om 3,5 miljarder i skatteinkomster.

Erfarenheterna från Finland visar att det bara är de stora restaurangerna som sänkte priserna så att det motsvarade momssänkningen. De flesta sänkte inte alls och totalt sett blev effekten bara en tredjedel av den förväntade.

I Finland är man ännu inte klar med beräkningarna av hur många jobb som momssänkningen för restauranger lett till. Men erfarenheterna från en annan momssänkning i Finland, nämligen den för frisörtjänster år 2007, visar på så obetydliga effekter att de knappt är mätbara.

– Det här har bara varit ett tillfälligt försök och eftersom man inte fått de effekterna som man hoppats på, så det verkar som att det här försöket kommer att avslutas, säger Iida Häkkinen Skans.

Politikerna i Finland diskuterar alltså att höja momsen på frisörtjänster igen, eftersom sänkningen inte fick önskat resultat.

Om även restaurangmomsen kommer att höjas, av samma anledning, är det för tidigt att ta upp till debatt eftersom den reformen ännu inte hunnit utvärderas. Just uppföljande utvärderingar är viktig, anser Iida Häkkinen Skans.

– Det är förvånande att man inte har gjort sådana utvärderingar för att sänkningar används i ganska många europeiska länder. Jag tycker att man borde utvärdera sådana skattesänkningar som leder till stora skattebortfall mer systematiskt. Vi vet väldigt lite. Vi har utvärderingarna från Finland, annars har vi inte så mycket att gå på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".