Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förbudet mot snusexport kvar

Publicerat tisdag 7 september 2004 kl 11.05
EU föreslår fortsatt exportförbud för snus.

EU ska inte häva förbudet mot försäljning av snus i Europa. Det anser EG-domstolens generaladvokat. Han har utrett en klagan från det svenska företaget Swedish Match över att det inte får exportera snus till Tyskland och Storbritannien.

Om EG-domstolen så småningom följer detta utlåtande så blir det alltså fortsatt förbud mot export av snus till Europa. Domstolens generaladvokat anser att det nuvarande totalförbudet mot snus i Europa är förenligt med EU:s lagstftning.

Lika behandling
Han anser också att snusförbudet som gäller på hela Europamarknaden, stämmer överens med principen om att lika varor ska behandlas lika inom hela EU.

Swedish Match vill ju sälja snus i Tyskland och Storbritannien där det finns marknader för det svenska snuset.

Hälsorisker
Däremot anser EG-domstolens utredare att förbudet mot snus inte är tillräckligt väl motiverat i lagtexterna och anser därför att de måste skrivas om. EU beslutade att bannlysa det svenska snuset på Europamarknaden 1992. Hälsorisker var det bärande argumentet då.

Sedan dess har en livlig debatt förts om huruvida snuset som är rökfritt kan vara ett mindre hälsofarligt alternativ till rökning. Av det skälet anser generaladvokaten att ett fortsatt förbud måste motiveras mer ingående.

Vägledande slutsatser
Generaladvokatens slutsatser är vägledande men inte bindande för EG-domstolens beslut som kommer om några månader, men det lutar åt fortsatt snusförbud i Europa. 

Sverige fick ju igenom ett undantag från den regeln några år senare och oavsett vilket beslut EG-domstolen nu fattar så kommer snuset inte att stoppas på den svenska marknaden. 

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".