Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Manliga fotbollsspelare ska få fler män till vården

Publicerat söndag 9 oktober 2011 kl 02.55
"De är rädda för att bli retade om de söker jobb inom vården"
(2:01 min)
16 unga AIK-spelare, mellan 15-18 år har intervjuats, individuellt eller i grupp. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Karolinska Institutet tar till ett annorlunda grepp för att få fler män att söka till vårdutbildningar. I ett jämställdhetsprojekt har unga fotbollsspelare intervjuats om manlighet och utbildningsval.

– Det bekräftade väl lite den tesen vi hade, att det påverkar unga i vilken miljö man befinner sig i från början. Inte sagt att just AIK skiljer ut sig från resten av samhället.

Men det visar sig att synen på manlighet påverkar vilken utbildningsval man gör, säger Sofia B Karlsson som är projektledare och författare.

Könsfördelningen på alla utbildningsprogram på grundnivå på Karolinska institutet, KI är snedvriden, på vissa utbildningar finns bara några enstaka killar.

Det här är något som KI nu vill ändra på, med hjälp av de resultat som kommit fram inom projektet.

16 unga AIK-spelare, mellan 15-18 år har intervjuats, individuellt eller i grupp.

Flera säger att de skulle kunna tänka sig att bli sjuksköterskor eller barnmorskor, men att de i så fall skulle vara rädda för att bli retade.

Det har också talat om att det är viktigt att leva upp till en speciell bild som finns kring manlighet på bekostnad av vad var och en egentligen tycker.

John Wall är huvudtränare för det lag vars spelare deltog i samtalen

– Det kan införlivas än mer i vårt värdegrundsprojekt. Det handlar även om vårt sätt att förhålla oss gentemot spelarna. När vi diskuterar med någon, kanske det inte enbart är fotbollsmässiga grunder utan en hel del annat, säger John Wall.

Projektet, som är ett jämställdhetsprojekt mellan KI och AIK är finansierat av Delegationen för jämställdhet i högskolan.  

Den bok som nu tagits fram ska skickas till lag och tränare och till högskolor och universitet.

Förhoppningen är att det ska starta en diskussion i klubbarna och på sikt förändra utbildningen eller presentationen av utbildningarna på skolorna, säger Sofia B Karlsson.

– Jag tror att man behöver fundera igenom, som utbildningssamordnare, hur utbildningarna beskrivs, och hur det talas om dem. Så länge man talar om den manliga sjuksköterskan som ett undantag som bekräftar regeln tror jag det är svårt att komma åt att visa på att den här normen är konstig, säger Sofia B Karlsson.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".