Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Greenspan varnar för underskottet

Publicerat onsdag 8 september 2004 kl 17.51

Den amerikanske centralbankschefen Alan Greenspan är försiktigt positiv när det gäller den amerikanska ekonomin, men varnar för att det stora budgetunderskottet kan ställa till problem framöver.

Varningen framfördes i ett förhör med representanhusets budgetutskott under onsdagen.

Den senaste statistiken visar att som helhet har tillväxten tagit viss fart igen efter att tidigare i år varit in en sämre period, sa Alan Greenspan på sitt som vanligt försiktiga sätt - där varje ord vägs på guldvåg och också analyseras av aktiehandlare, politiker och andra intressererade världen över.

Den mäktige centralbankschefen förklarade att en huvudorsak till nedgången tidigare i år var de kraftigt höjda oljepriserna, och han sa att det råder osäkerhet inför framtiden om prisutvecklingen på energisidan, men Greenspan konstaterade samtidigt att trots de stigande oljepriserna så finns just nu inget riktigt inflationstryck i den amerikanska ekonomin.

Men även om han som många andra amerikanska bedömare ser en fortsatt positiv utveckling i världens största och viktigaste ekonomi, så pekade han också på osäkerhetsfaktorer till exempel statistik som visar på vissa problem i den viktiga detaljhandeln - och framför allt varnade Greenspan än en gång för att det stora budgetunderskottet - som i år beräknas till rekordstora 422 miljarder dollar - kan ställa till problem när den så kallade babyboom-generationen under de kommande åren börjar gå i pension.

Politikerna måste ta tuffa beslut vad gäller reformer, satsningar och skattepolitik så vi kan minska underskottet, annars kommer vi tille exempel inte att kunna hålla vad vi har lovat de blivande pesnionerärna om en tryggad ålderdom, förklarade Greenspan.

Det kraftiga budgetunderskottet och dess konsekvenser är redan ett slagträ i kampen mellan George Bush och John Kerry om presidentposten.

Anders Ask, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".