Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Israeliska barriärbygget fortsätter

Publicerat torsdag 9 september 2004 kl 12.30

Israel kommer att fortsätta bygget av barriären mot palestinierna närmare gränsen mot Israel. Men inte överallt, många stora judiska bosättningarna kommer fortfarande att ligga innanför barriären.

I somras slog Israels Högsta Domstol fast att barriären medför alltför stora ingrepp i palestiniernas liv. Barriären, som ibland är ett välbevakat stängsel och ibland en hög mur, byggs alltså inte inne i Israel utan i huvudsak på palestinsk mark, på många håll långt inne på den ockuperade Västbanken.

Den gör det krångligt, ibland rent omöjligt, att ta sig fram på Västbanken och den hindrar många palestinier att ta sig till sina odlingsmarker.

Så liten skada som möjligt
Därför har Högsta Domstolen beordrat regeringen att bygga barriären så att den skadar palestinierna så lite som det bara är möjligt. I praktiken innebär det att barriären skall byggas närmare eller helt enkelt på gränsen mellan Israel och de palestinska områdena - den så kallade Gröna Linjen.

Nu kommer Israel att åtminstone delvis lyda domstolen. På en del håll kommer barriärbygget att flyttas närmare Israel. Men inte överallt. Stora judiska bosättningar på Västbanken, några ligger uppemot två mil in på palestinskt område, kommer fortfarande att hamna på den israeliska sidan av barriären.

Några mindre utanför
En av de största bosättningarna, Ma’ale Adumin, som från början inte alls skulle hamna innanför barriären skall nu ändå omgärdas av den. Man motiverar det med att det kan göras utan att det stör palestiniernas liv.

I den reviderade planen för barriärbygget har ändå några mindre bosättningar lämnats utanför det skydd som israelerna hävdar att barriären ger. Den kommer där att byggas längs Grön Linjen och i något fall faktiskt inne på israelisk mark.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".