Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oenighet om torskfisket i Östersjön

Publicerat lördag 11 september 2004 kl 08.00

Vid fiskeförhandlingarna i Gdynia i Polen har östersjöländerna beslutat att torskfisket i den västra delen av Östersjön nästa år får uppgå till 24 700 ton. Det är 5 000 ton mindre än årets kvot. För torskfisket i de östra delarna av Östersjön kunde länderna inte komma överens. Sverige ville ha ett totalstopp för fisket där nästa år.

– Vi stod för långt ifrån varandra. Det fanns länder som hade andra utgångspunkter och tyvärr blev det omöjligt att komma överens. Vi lyckades inte övertyga andra länder om att det är ett noll-fiske vi ska ha i det östra beståndet. Det är den svenska utgångspunkten att vi inte ska fiska i det östra beståndet alls, säger jordbruksminister Ann-Christin Nykvist.

Inget fiske i östra Österjön
Gång på gång har Internationella Havsforskningsrådet rekommenderat noll-fiske i det östra beståndet i Östersjön för att fisken ska kunna återhämta sig och öka reproduktionen.

Men hittills har medlemsländer aldrig gått med på noll-fiske.

Diskussionerna kommer nu att fortsätta inom EU. Ryssland får sedan förhandla med EU och kvoter.

– Vi fortsätter att arbeta med den frågan och i december ska vi ta ställning, säger jordbruksministern.

Åtgärder mot det illegala fisket
Däremot har fiskeförhandlingarna lett till en överenskommelse att ta i med hårdhandskarna mot det omfattande illegala fisket. Man räknar med att så mycket som 40 procent av torskfångsterna i Östersjön fiskas olagligt.

– Vi har en hel lista med åtgärder som ska ingå i en handlingsplan mot illegalt fiske. Det kan handla om att utpeka hamnar för att verifiera torsk som landas, förhandsanmälan för att kunna identifiera fartyg och olika typer av inspektionsaktiviteter, säger Ann-Christin Nykvist.

Men handlar inte det illegala fisket också mycket om att fiskeflottorna helt enkelt är för stora?

– Det är ett problem och i och med att vi fick nya medlemsländer i EU kommer exempelvis Polen få del av de strukturpengar vi har för att kunna få en minskad fiskeflotta. Det går åt rätt håll, men det är väldigt viktigt att vi vidtar kraftfulla kontrollåtgärder, jobbar på återhämtningsplaner och givetvis också att vi kan komma till ett vettigt beslut när det gäller det östra beståndet, säger hon.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".