Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

FDP stor förlorare i delstatsvalet i Berlin

Publicerat söndag 18 september 2011 kl 18.10
Uppdaterat söndag 18 september 2011 kl 20.10
1 av 2
Klaus Wolwereit ser ut att vinna ytterligare ett borgmästarval i Berlin. Foto: Markus Schreiber/Scanpix.
FDP ser ut att åka ur delstatsparlamentet i Berlin. Foto: Klaus-Dietmar Gabbert/Scanpix.
2 av 2
FDP ser ut att åka ur delstatsparlamentet i Berlin. Foto: Klaus-Dietmar Gabbert/Scanpix.

Delstatsvalet i Berlin ser ut att sluta med ytterligare en stor motgång för det tyska regeringspartiet FDP. Partiet åker enligt de första vallokalsundersökningarna ur delstatsparlamentet i huvudstaden.

Som en popstjärna, beskrev tv-reportern på kanalen ARD en till dunkande musik, jublande borgmästare i Berlin, socialdemokraten Klaus Wowereit. Trots en liten tillbakagång i dagens delstatsval i huvudstaden kommer han bli borgmästare i Berlin för en tredje period i följd. Det är framgångar som gör att han av vissa inom socialdemokraterna nu kan lyftas fram som en tänkbar förbundskanslerkandidat i det nationella valet 2013.

För partierna i den tyska regeringen blev valet i Berlin ytterligare en besvikelse. Visserligen går Angela Merkels CDU enligt prognoserna fram något, men koalitionspartnern i regeringen, det liberala FDP ser ut att bara få kring  2 procent i Berlin och åker därmed ur delstatsparlamentet. Något man också gjort i flera andra delstatsval under året. Förlusten kommer att bli politiskt kännbar för förbundskansler Merkel även i den tyska rikspolitiken. Hennes regeringspartner FDP är nu så politisk skadat att det till exempel kan bli rejält problematiskt för Merkel i den fortsatta kampen om hur eurokrisen ska hanteras.

Piratpartiet gjorde sensation i Berlin och ser enligt prognoserna ut att få upp mot 9 procent i valet och omkring 15 mandat i delstatsparlamentet. Det är första gången någonsin i Tyskland som partiet tar plats i en politisk församling. De Gröna går också starkt framåt och de flesta tror nu att Socialdemokraterna kommer att bilda regering tillsammans med de Gröna istället för med vänsterpartiet die Linke som backade något i valet.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".