Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Går inte få konkurrens på fjärrvärme"

Publicerat måndag 13 september 2004 kl 12.00

Fjärrvärmemarknaden i Sverige fungerar inte och därför bör staten införa en reglering av priserna så att inget energibolag kan ta ut några höga monopolvinster. Det säger Per-Arne Sundbom, avdelningsråd på Konkurrensverket.

– Det är ett naturligt monopol, precis som med elnäten. Det innebär helt enkelt att vi inte kan ha konkurrerande fjärrvärmeföretag i samma kommun. Det skulle kosta samhället oerhörda pengar att anlägga parallella värmekulvertar och så vidare.

– På alla områden där vi har naturligt monopol så råder det i allmänhet en prisreglering från samhällets sida men det här är det enda monopolet vi har med så kallad fri prissättning, säger Per-Arne Sundbom.

Orimligt höga priser
Konkurrensverket har enligt Per-Arne Sundbom vid flera tillfällen påpekat för regeringen att priserna på fjärrvärme i Sverige är orimligt höga.

I mängder av kommuner har villa- och fastighetsägare som skrotat oljepannan eller eluppvärmningen chockats när deras fjärrvärmenota stigit med i vissa fall så mycket som 50 procent på bara några år.

Den konkurrens från eluppvärmning som beslutsfattarna hade hoppats på har inte blivit verklighet, enligt Per-Arne Sundbom.

– Det var en mycket dålig analys eftersom fjärrvärme inte egentligen har någon konkurrens från elvärme. Har man en gång investerat i fjärrvärme så kostar det en villaägare uppemot 100 000 kronor att byta uppvärmningssystem, säger han.

Blev dyrare när privata tog över
1996 fick kommunerna möjlighet att driva sina fjärrvärme-bolag med rejäla vinster. De pengarna kan sedan användas för att täta hål i kommunens ekonomi.

Samtidigt gick statliga Vattenfall och privata ägare in och tog över kommunala anläggningar, vilket också snabbt ledde till prishöjningar.

Regeringen har tillsatt en utredning som ska föreslå förbättringar för husägarna. Förslaget ska vara klart till årsskiftet och Per-Arne Sundbom på Konkurrensverket hoppas att utredningen överväger att införa prisreglering.

– Det går inte att få en fungerande konkurrens på fjärrvärmeområdet. Om det är alla ense, säger Per-Arne Sundbom, avdelningsråd på Konkurrensverket.

Michael Österlund
michael.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".