Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Östros vill se fler svenska Nobelpris

Publicerat måndag 13 september 2004 kl 16.45

Den svenska forskningen kommer att få 2,3 miljarder mer de närmaste fyra åren, enligt budget-överenskommelsen mellan socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. Extrapengarna kommer att satsas på teknisk och medicinsk forskning, säger utbildningsminister Thomas Östros.

– Vi kanske tillhör världens främsta inom klinisk medicinsk forskning men vi ser också att länder omkring oss försöker komma ifatt och förbi. Om vi som litet land ska kunna konkurrera internationellt måste vi våga välja, säger Thomas Östros.

Vad är de för nytta med att vara bäst?

– Det handlar för Sveriges del att vara ett attraktivt land för ny kunskap, för investeringar från utlandet och för unga begåvade människor att komma hit. Det är en väldigt viktig del i Sveriges framtidsstrategi, säger han.

Senare i höst kommer regeringen med sitt förslag över hur den vill satsa på forskningen de kommande fyra åren.

Tillväxten finns inom medicin
Redan nu säger Thomas Östros att det är den medicinska och den tekniska forskningen som ska få extra pengar. Det är där tillväxten och de nya jobben kan skapas.

Den humanistiska och samhällsvetenskapliga forskningen ska inte få mer men heller inte mindre pengar.

Staten lägger nästan 20 miljarder om året på civil forskning. Nu ska nivån höjas med 2,3 miljarder till år 2008.

Extra stöd för unga
Två andra satsningar är bättre villkor för unga forskare och ett långsiktigt extra stöd till goda forskningsmiljöer.

Thomas Östros siktar högt.

– Det är klart att Sverige ska ha ambitionen att få framtida Nobelpristagare. Då behöver vi satsa mer och det är roligt att vi nu kan göra det, inte minst då det gäller medicinsk forskning, säger utbildningsminister Thomas Östros.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".