Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen fokuserar på välfärden

Publicerat tisdag 14 september 2004 kl 17.02
Göran Persson.

Regeringen vill prioritera välfärden, barnfamiljerna och kampen mot arbetslösheten. Det var budskapet i statsminister Göran Perssons regeringsförklaring, som presenterades när riksdagen öppnade på tisdagen.

– Den internationella lågkonjukturen har lett till stora påfrestningar på kommunernas och landstingens ekonomi. Regeringen genomför därför en kraftfull satsning på kommunerna. Kommuner och landsting får redan innevarande år 1,5 miljarder kronor utöver vad som tidigare beslutats, sa Göran Persson när han läste upp regeringsförklarinegn på tisdagen.

En sådan styrkeposition inför en begynnande högkonjunktur som Sverige har i regeringens beskrivning idag har vi inte haft sedan 1960-talet.

I regeringsförklaringen radade statsministern upp de pengar som regeringen kommit överens om med vänsterpartiet och miljöpartiet att satsa på kommuner, barnfamiljer och arbetsmarknadspolitik.

Satsar på Saab
Regeringsförklaringen innehöll också löften om att bjuda in facken och näringslivet till samtal där man ska genomlysa förutsättningarna för IT/ telekom, bioteknik och läkemedelsbranscherna. Regeringen vill också utveckla trä-, skogs och fordonsindustrin tillsammans med företrädare för branschen.

En särskild satsnings görs också på Trollhättan, där Saabs bilfabrik nu löper risken att försvinna.

– En statssekreterargrupp ska i nära samverkan med företaget, facken och kommunen, driva på arbetet för att Trollhättan fortsatt ska vara ett konkurrenskraftigt centrum för produktion och utveckling av fina bilar, sa Göran Persson.

Fokus på barns utsatthet
Mot bakgrund av terrordådet i Nordossetien häromveckan utlovade också statsministern att Sverige ska ta initiativ för att öka medvetenheten om barns utsatthet i konfliktsituationer.

I vår ska Sverige stå värd för ett möte mellan Nato och dess så kallade partnerländer, varav Sverige är ett, där man ska diskutera internationell krishantering.

Den sedan tidigare utlovade översynen av socialförsäkringssystemet återkom också. Frågan ska nu utredas av Riksförsäkringsverkets generaldirektör Anna Hedborg.

Tar över EU-frågorna
Samordningen för EU-politiken flyttas från utrikesdepartementet till statsrådsberedeningen. Eftersom EU-frågorna till så hög grad består av inrikespolitk idag, sa Göran Persson efteråt.

I våras sa Göran Persson att det skulle ske en stor ombildning av regeringen ni höst. Laget skulle toppas, som han uttryckte det.

Idag vill han inte säga när det komer att ske.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".