Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rebelledare vill sätta press på Ryssland

Publicerat tisdag 14 september 2004 kl 18.07

Ryssland och Tjetjenien kan inte lösa sin konflikten själva och därför så måste nu omvärlden ingripa för att undvika nya våldsdåd som det i Beslan. Det säger idag de tjetjenska rebellernas ledare Aslan Maschadov via sin talesman i London.

Aslan Maschadov som var president under självständighetstiden gömmer sig någonstans i eller i närheten av Tjetjenien. Via sin talesman Akhmed Zakayev uppmanar han nu västerländska regeringar att sätta hårdare press på Ryssland att ändra sin politik. Annars, sas det, kommer väst att bli ansvarigt för vad som sker i Tjetjenien.

Framför allt vill tjetjenerna att väst går in som en medlare. Hittills har Ryssland helt avvisat alla försök att internationalisera konflikten, man har sagt att det är en intern rysk angelägenhet.

Nyligen tog dock Ryssland upp Tjetjenien i FN:s säkerhetsråd men det verkar inte innebära någon egentlig omprövning av politiken.

”Ryssland måste gå med på förhandlingar”
Maschadov sa via Zakayev att väst bör ställa kravet att Ryssland går med på förhandlingar, annars ska det negativt påverka de politiska och ekonomiska relationerna med Ryssland.

Ryssland har under Putin vägrat att samtala med Maschadov och betecknat honom som en terrorist och hävdat att han hade någon delaktighet i gisslandramat i Beslan.

Maschadov har tagit avstånd
De flesta oberoende observatörer menar dock att Maschadov är en relativt moderat figur och att det är osannolikt att han hade något att göra med Beslan. Officiellt har han också tagit helt avstånd från aktionen.

Zakayev visade också en viss kompromissvilja och antydde att tjetjenerna kunde rucka på kravet om total självständighet.

Zakayev som tidigare hade höga poster i Tjetjenien bor nu i London där han fått politisk asyl. Det är något som i sin tur starkt retat upp den ryska ledningen.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".