Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rysk journalist dömer ut Putins nya linje

Publicerat onsdag 15 september 2004 kl 05.00
Anna Politkovskaja.

För två veckor sedan inleddes gisslandramat på skolan i Beslan och nu använder president Putin det som förevändning för att införa ett auktoritärt styre i Ryssland. Det säger Anna Politkovskaja, välkänd rysk journalist med inriktning på Tjetjenien.

– Nu kan man börja se att de långsiktiga följderna av gisslandramat i Beslan håller på att bli katastrofala, säger Anna Politkovskaja.

Hon syftar på president Putins tal på måndagen där han gjorde klart att makten i Ryssland än mer ska koncentreras till presidenten och det presenterades som någonting nödvändigt för kampen mot terrorismen.

”Putins maktanspråk chockerande”
Anna Politkovskaja säger att hon blev rent ut chockerad av Putins framträdande.

– Det visar sig att för att avvärja nästa attentat så måste guvernörerna utses uppifrån och inte längre väljas i fria val, säger Politkovsakaja sarkastiskt.

Att presidenten ska utse guvernörerna i Rysslands regioner är en av de långtgående förändringar som Putin föreslagit och som kommer att öka maktkoncentrationen.

Känd medlare
Anna Politkovskaja är den mest framstående rapportörerna om Tjetjenien i Ryssland och hennes böcker har givits ut i många länder, bland annat i Sverige.

Under teaterockupationen i Moskva för två år sedan spelade hon en aktiv roll som medlare och även i Beslan ville hon göra en insats. Men på flyget ner insjuknade hon akut efter att ha fått en kopp te och hon fördes till sjukhus i svårt tillstånd. Efter två veckor är hon nu för första gången tillbaka på sin arbetsplats.

Politkovskaja är övertygad om att det var den ryska säkerhetstjänsten som förgiftade henne. Uppfattningen förstärks av att flera andra kritiska journalister antingen förhindrades att ta sig till Beslan eller fick stora svårigheter där.

– Massmedia som en oberoende förmedlare av nyheter finns inte längre i Ryssland. Och eventuella förhoppningar om att Putin efter alla terrordåd skulle slå in på en ny politik gentemot Tjetjenien har visat sig helt grundlösa, säger Politkovskaja

Hård linje
Hon säger att hon inte ens ser minsta antydan till en ny politik i Tjetjenien utan bara en förstärkning av den hittillsvarande hårda linjen.

– Mer våld kommer aldrig att lösa konflikten i Tjetjenien, säger hon.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".