Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Utbildning ska stoppa narkotikabrott

Publicerat onsdag 15 september 2004 kl 12.51

Mer än hälften av de vardagsbrott som begås, till exempel inbrott och stölder begås av narkomaner. Det är några av slutsatserna i en undersökning från Polisförbundet och regeringens grupp ”Mobilisering mot narkotika”.

Jan Karlsen är Polisförbundets ordförande. Han tycker att rapporten visar på förändringar i samhället.

– Att så många brott är relaterade till narkotikaproblematiken är allvarligt. Det tar så oerhört mycket av våra resurser.

Vad skulle polisen behöva, om ni fick önska er något i dag för att öka kampen mot narkotikan?

– Polisernas egen uppfattning kommer fram väldigt bra i den här undersökningen. Det är en centralt sammanhållen, ständigt återkommande vidareutbildning.
– Jag skulle vilja ha ett kompetensutvecklingskonto för poliser,när du är anställd finns det pengar avdelade så att du kontinuerligt får den vidareutbildning du behöver, säger Jan Karlsen.

Saknar vidareutbildning
Över hälften av de tillfrågade poliserna uppger alltså att de inte får tillräcklig vidareutbildning i narkotikafrågor. Det kan till exempel handla om att vara uppdaterad på nya droger eller att veta hur olika knarksorter påverkar missbrukaren.

Undersökningen, som Polisförbundet och regeringens grupp Mobilisering mot narkotika står bakom, omfattar 188 intervjuer med närpoliser och personal på narkotikarotlarna. Kanske inte helt vetenskaplig i alla avseenden, konstaterar Polisförbundet, men anser ändå att slutsatserna är korrekta.

Narkomaner svarar för flesta brotten
Poliserna anser att över hälften av vardagsbrotten begås av narkomaner. I mer än hälften av landets närpolisområden finns det kriminella nätverk, grupper av personer som sysslar med grov kriminalitet, ofta lever efter sina egna lagar och normer och rekryterar nya ungdomar till brottslighet och narkotikamissbruk.

I Göteborgsförorten Angered startar nu ett projekt för att som polisen säger bli tydligare gentemot narkotikamissbrukarna. Tidigare har polis, åklagare och socialtjänst suttit var för sig och fattat beslut.

Satsa där det ger effekt
Nu ska de samlas, säger närpolischefen i Angered, Bertil Claesson.

– Det signalerar för ungen att det händer någonting, att man verkligen är gemensam i det här, att man uppfattar att man inte kan skoja med en socialsekreterare eller en förhörsledare inom polisen, utan man sitter med en gemensam front. Dessutom innebär det att vi kan rikta resurserna dit där de verkligen kan få effekt. Vi ska ju verkligen satsa på ungdomar där vi ser att det får effekt.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".