Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Knivmisshandel ökar enligt sjukhus

Publicerat torsdag 16 september 2004 kl 05.16

Knivdåd liknande det i Sollentuna i lördags är tyvärr inte ovanliga. Flera akutmotagningar runt om i landet märker av en ökning av antalet patienter som skadats av knivhugg.

Sören Karlsson Sans är vårdchef för akutmotagningen på Södersjukhuset och han är upprörd över att antalet knivskadade har blivit så stort.

– Våldet har blivit grövre på det sättet att man allt mer använder tillhyggen av vapen. På vår arbetsplats var det 146 knivskadade. De får livslånga handikapp. Jag skulle nästan kunna säga allihop. Att ungdomar idag verkligen behöver hjälp med att lösa konflikter på ett annat sätt än med vapen är ju bara ett enda människoliv bevis för. Det är inte värt ett enda människoliv att en sådan här sak ska behöva inträffa, säger han.

Stort mörkertal
Enligt polisen och Brottsförebyggande Rådet har antalet knivbrott bland unga ökat de senaste åren. Mörkertalet är stort. Sjukhusens akutmotagningar får in betydligt fler fall knivskadade än vad som syns i brottsstatistiken. En undersökning av de som vårdats på Södersjukhuset i Stockholm visar att nästan hälften av dem som knivskurits låter bli att polisanmäla händelsen.

Ekot har talat med ansvariga på flera akutmotagningar runt om i landet. De flesta för ingen statistik men den samlade uppfattningen, framför allt på storstäderna akutmottagningar, är att det blivit allt vanligare att knivstuckna patienter kommer in till akutmottagningarna.

– Vi upplever att det har ökat det sista halvåret. Speciellt under sommaren har det varit mycket knivskador här i Malmö. Tydligt. Man blir väldigt tagen när det kommer in yngre personer med just knivar för det är ett sådant onödigt våld som man upplever, därför pratar man mycket om det, säger Yvonne Kristenson som är teamchef på akutmotagningen på Universitetssjukhuset i Malmö.

Varje vecka
Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg för statistik över knivskadade patienter med livshotande skador. De har ökat från tio fall 2002, till fjorton fall 2003 och sexton fall hittills i år. De mindre allvarliga knivskadade är betydligt vanligare och de tycks också öka.

– Förr var det väldigt sällan som vi fick in knivskadade personer. Nu får vi det inte varje dag men nästan varje vecka, någon, säger Ann-Christine Andersson presschef på Sahlgrenska.

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".