Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Saudiarabien på USA:s svarta lista

Publicerat torsdag 16 september 2004 kl 12.43

USA riktar överraskande hård kritik mot sin allierade och viktiga oljeleverantör Saudiarabien. Saudiarabien placeras på den svarta listan över länder som saknar religionsfrihet. Det kan i leda till sanktioner mot landet.

Kritiken mot Saudiarabien gör att Washington sätter landet på samma lista, där av USA avskydda länder som Nordkorea, Iran och Kuba redan finns.

Detta har överraskat många, eftersom USA länge har försökt undvika att kritisera sin viktigaste allierade i arabvärlden.

Man har länge blundat för de odemokratiska förhållandena i det oljerika Saudiarabien, där kungafamiljen styr helt enväldigt.

USA önskar religionsfrihet
När kritiken nu faktiskt kommer handlar det inte de politiska, utan de religiösa förhållandena i landet, vilket i och för sig är minst lika viktiga i Saudiarabien, där religionen är en del av politiken.

I en rapport som publiceras av utrikesdepartementet konstateras att Saudiarabien saknar religionsfrihet.

Islam är den enda tillåtna religionen, helst av den stränga sunnimuslimska wahabistiska grenen.

Kristendom och judendom är inte bara otillåtet att utöva. De båda religionerna angrips ständigt av statligt avlönade muslimska ledare.

Placeringen på listan kan leda till att sanktioner införs mot Saudiarabien, men att USA verkligen skulle ta det steget är mycket osannolikt.

Powell mildrar kritiken
USA:s utrikesminister Colin Powell har försökt mildra kritiken något, genom att säga att den bara skall ses som ett försök uppmuntra de saudiska vännerna att införa lite mer toleranta metoder.

Att USA försöker lägga sig i religionsutövningen i Saudiarabien kommer inte att tas väl upp av alla saudier.

Någon officiell saudisk kommentar finns inte ännu.

Ny näring för utlänningshat
Man vet att USA-hatet i Saudiarabien har fått ny näring av inmarschen och utvecklingen i Irak.

Ett av terrornätverket al-Qaidas ledare Usama bin Ladins främsta mål är att störta den USA-vänliga saudiska kungafamiljen.

Utlänningar i Saudiarabien, ofta amerikaner, utsätts regelbundet för attentat. Även om alliansen mellan länderna består, kommer den amerikanska kritiken att ytterligare försvaga det folkliga saudiska stödet för den.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".