Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lyckad narkomanvård för kvinnor i Lund

Publicerat fredag 17 september 2004 kl 12.34

Det finns hopp inom den så svåra narkomanvården. En kommande undersökning visar att det har gått ganska bra för förvånansvärt många kvinnor som har tvångsvårdats för sitt missbruk vid Lundens LVM-hem i Lund.

Irene Jansson är psykolog vid hemmet Lunden och presenterar de preliminär siffror på en konferens, som Statens Institutionsstyrelse arrangerar, med start idag, torsdag.

– Jag tycker att det är bra. Det visar ändå på att kvinnor kan komma ur missbruk och vara missbruksfria under en till tvåårsperiod och sen kanske ännu längre, säger hon.

Egen bostad
Det handlar om kvinnor som under åren 1997 till 2000 vårdades enligt Lagen om vård av missbrukare eller lagen om vård av unga, på institutionen Lunden i Lund. Sammanlagt drygt 130 kvinnor ingår i studien, som ännu inte är klar. De preliminära resultaten som Ekot tagit del av baserar sig på 94 personer.

I nuläget uppger 65 av dem att de varit drogfria den senaste månaden. 47 har varit det senaste året och 34 de senaste två åren. 31 av kvinnorna försörjer sig genom till exempel arbete, studier eller föräldrapenning, medan bara en uppger att hon enbart lever genom att begå olika brott. Åtta uppger prostitution som försörjning. De flesta har också egen bostad.

Positiva resultat
Någon liknande studie har inte gjorts tidigare. Det är svårt att jämföra med något, men enligt Statens Institutionsstyrelse så är resultaten positiva. Det tycker också Irene Jansson som gärna berättar om unga flickor och trasiga kvinnor som mot alla odds börjar nya liv utan droger.

– Vi har att göra med en grupp kvinnor som egentligen har en väldigt dold men stark kapacitet. De har mycket inneboende kraft. Det gäller bara att frigöra de här krafterna och få dem att se sig själv i mer positiva drag.

Hur gör man det med en heroinist?

– Genom rätt behandling och en bra utredning där man gemensamt kan komma fram till såna här positiva saker. Dessutom genom en bra placering efter ett LVU, säger hon.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".