Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Inget systemfel i sjukförsäkringen"

Publicerat fredag 17 september 2004 kl 12.03
Trötthet anses tillräckligt för sjukskrivning.

En attitydundersökning från Riksförsäkringsverket visar att många anser att det är legitimt att sjukskriva sig när man är trött, om det är strejk på dagis eller när chefen bråkat med en. Arbetslivsminister Hans Karlsson säger att det är de som administerar sjukförsäkringen som gör fel.

Undersökningen upprör bland andra kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

– Jag går så långt till och med att jag kallar det stöld. Är det så att jag stannar hemma för att jag är trött, medan grannen släpar sig upp i ottan för att gå till arbetet för att göra rätt för sig så är det faktiskt ingenting annat än stöld om jag stannar kvar trots att jag inte är sjuk, säger han.

Går ett steg längre i kritiken
Göran Hägglund går ett steg längre än sin företrädare Alf Svensson, som för några år sedan anklagade svenskarna för att fuska med sjukförsäkringen.

Göran Hägglund ser den attitydundersökning som presenteras på fredagen som ett bevis för att partiet hela tiden haft rätt.

Av de 1 000 svenskar som tillfrågats tror 40 procent att man har rätt att sjukskriva sig när man är trött, lika många tycker att ett bråk med chefen är godtagbart för få sjukskriva sig och 20 procent tycker att det är okej att utnyttja sjukförsäkringen om det är strejk på dagis.

RFV har ansvaret
Riksförsäkringsverket som gjort attitydundersökningen har ju också ansvaret för sjukförsäkringen och att den fungerar ordentligt.

– Ja, det är klart att vi på Riksförsäkringsverket och försäkringskassorna har vår del av ansvaret för att det har blivit på det här sättet. Det är ingen tvekan om det. Samtidigt måste man säga att den här typen av värderingsförskjutningar som detta är frågan om är det många kockar i, säger Riksförsäkringsverkets generaldirektör Anna Hedborg.

Så det är inte sjukförsäkringens utformning som uppmuntrar till det här?

– Nej, det tror jag egentligen inte att man kan säga. Försäkringen har till och med varit generösare än så här under tider då man inte har haft de här värderingarna. 

För att komma till rätta med problemet med att människor sjukskriver sig på felaktig grund ska Riksförsäkringsverket snart ha en stor informationskampanj. Den ska framför allt riktas till de yngre eftersom undersökningen visar att ju yngre man är desto mer generös är inställningen till att använda sjukförsäkringen.

Håller inte med om att det är fusk Arbetslivsminister Hans Karlsson är kritisk, men han håller inte med om att det handlar om fusk och stöld.

– Om människor tror att man får sjukskriva sig för att det har varit strejk på dagis, då har inte försäkringskassorna skött sitt jobb. Regeringens uppdrag till försäkringskassorna och Riksförsäkringsverket är kritstallklar, säger han.

Så det finns inget systemfel här?

– Nej, verkligen inte. Det är många som önskar att det skulle vara fel på systemet. Jag tänker inte medverka till att stimulera en diskussion om att människor har blivit lata eller arbetskygga. Däremot om tillämpningen glider är det inte på grund av människors tillkortakommanden utan det beror på att vi som administrerar och sköter om försäkringen inte tillämpar den på ett riktigt sätt, säger arbetslivsminister Hans Karlsson.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".