Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Billigare mobilsamtal men dyrare för telebolag

Publicerat fredag 17 september 2004 kl 12.57

Post- och telestyrelsen PTS har vunnit en delseger i Länsrätten. Länsrättens beslut innebär att Vodafone och Tele2/Comviq nu behandlas likadant som storebror TeliaSonera. TeliaSoneras pris för att andra teleoperatörers kunder skall kunna ringa TeliaSonera-kunder sätts redan idag av PTS.

I praktiken innebär länsrättens beslut att PTS, åtminstone tills vidare, bestämmer vilken avgift som t.ex. Vodafone får ta ut av konkurrenterna för att förmedla samtal från en konkurrents kund till en Vodafone-kund.

Länsrättens beslut är inte slutgiltigt. Först senare i år faller dom, men att rätten avslår Vodafones och Tele2’s yrkanden om att skjuta upp PTS beslut kan ses som en indikation på hur rätten kommer att besluta längre fram, säger Post och Telestyrelsens rättschef, Eva Liljefors och hon tror cokså att det blir ökade kostnader för Vodafone och Tele2.

- Ja, de kommer att få sänka priserna som de tar ut av de andra operatörerna.

PTS beslut kommer att få kännbara ekonomiska effekter för TeliaSonera, som säger att de förlorat omkring en halv miljard om året på att deras avgift reglerats ned medan konkurrenterna Vodafone och Tele2 kunnat ha högre avgifter.

Från och med nu kommer den skillnaden att försvinna och Vodafone och Tele2 förlorar därmed intäkter på flera hundra miljoner kronor var.

Enligt Post och Telestyrelsen är samtrafikavgiften också avgörande för de priser som svenskarna betalar för att ringa i sina mobiltelefoner. Med lägre samtrafikavgifter ökar möjligheterna för teleoperatörerna att konkurrera med varandra med priset, säger Eva Liljefors på PTS.

- Vi på PTS hoppas att priserna för konsumenterna ska sjunka.

Thorbjörn Carlsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".