Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Blandade reaktioner på Reinfeldts utspel

Publicerat lördag 18 september 2004 kl 16.59

Moderatledaren Fredrik Reinfeldts förslag att vänta med att slopa den så kallade värnskatten och att sänka inkomstskatterna med 55 miljarder kronor, får blandat mottagande av de övriga borgerliga partierna.

I en debattartikel i Dagens Nyheter förslog Fredrik Reinfeldt att man ska vänta med att slopa den så kallade värnskatten och att sänka inkomstskatterna med 55 miljarder kronor.

Folkpartiet kan inte ställa sig bakom moderaternas nivå på skattesänkningar, enligt folkpartiets ekonomisk-politiske talesman Karin Pilsäter.

– Jag tror att med nödvändighet innebär finansieringen av det väldigt drastiska försämringar av socialförsäkringarna. Jag tror att det är viktigt att människor uppfattar det borgerliga alternativet som något som också är förenat med en trygghet, säger Karin Pilsäter.

Oenighet om finansiering
Folkpartiets förslag till sänkningar av inkomstskatten ligger åtminstone 40 miljarder kronor lägre än det förslag på 55 miljarder som Fredrik Reinfeldt presenterar.

Även om alla tre borgerliga partier välkomnar det moderata utspelet, ligger inget av dem i närheten av den nivån på skattesänkningar som moderaterna föreslår.

Inte heller när det gäller finansieringen av skattesänkningarna med sänkta ersättningsnivåer i sociala trygghetssystemen, får de inte de andra med sig.

Centern vill ha olika nivåer beroende på om man har barn eller inte och Kristdemokraterna följer inte heller moderaternas linje. Mats Odell är kd:s andre vice ordförande.

– Där har vi en annan uppfattning än moderata samlingspartiet. Vi håller ju fast vid den 80 procentiga ersättningsnivån, säger han.

”Nödvändiga förändringar”
Fredrik Reinfeldt medger att deras förslag kommer att ge mindre pengar åt en del som är beroende av bidrag. Men förändringarna är nödvändiga för framtiden, säger han.

– Det finns de som kommer att få ekonomiska avbräck om man drar ner ersättningsnivåerna, men det vi tillför idag är ju en bred inkomstskattereform som skapar stora morötter för arbete, vilket långsiktigt är det som möjliggör att vi kan finansiera föräldraförskringen över huvudtaget.

Centern och kristdemokraterna ställer sig bakom Reinfeldts förslag om att vänta med att avskaffa värnskatten, alltså skatten för höginkomsttagare som skulle vara tillfällig. Men för folkpartiet är slopandet av värnskatten en hjärtefråga, säger Karin Pilsäter.

– Det står ju inte överst på vår lista heller, men det var ju femton år sedan som folkpartiet lyckades nagla fast socialdemokraterna vid den här grundläggande principen om hälften kvar. Jag hoppas att det här inte innebär att moderaterna då öppnar dörren för att överge den principen, säger hon.

”Svårt ena borgerligheten”
Medan de borgerliga partierna laddar inför att om några veckor arbeta fram en gemensam ekonomisk politik, tror finansminister Bosse Ringholm att dagens utspel kommer att försvåra för en enad borgerlighet.

– Hittills har ju moderaterna under Reinfeldt velat dra ner sin skattesänkningsprofil för att komma närmare övriga borgerliga partier. Nu tar de ett steg tillbaka, säger Bosse Ringholm.

Men Fredrik Reinfeldt avvisar Ringholms påståenden.

– Låt oss ändå notera att det blir en väldigt tydlig uppdelning här mellan vad som är vänster och höger i Sverige. Vänstern jobbar med offensiva bidragssatsningar mot friska människor som de inte har finansierat. Moderaterna jobbar med skattesänkningar och bidragsförändringar för att det ska bli mer lönsamt att arbeta så man kan påverka sin situation. Och vi finansierar alltihop, säger han.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".