Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jiang Zemin har avgått

Publicerat söndag 19 september 2004 kl 12.43
Jiang Zemin.

I Kina är eran Jiang Zemin nu historia. I samband med att folkkongressen avslutades på söndagen tillkännagavs att den tidigare ledaren Zemin lämnar ordförandeskapet för Centrala Militärkommissionen till sin efterträdare Hu Jintao.

Detta var den sista men kanske viktigaste delen för den nuvarande presidenten Hu Jintao att få ansvar över.

Jiang Zemin har nu släppt ansvaret över dels de militära styrkorna i det auktoritära Kina, dels över utrikespolitiken och säkerhetspolitiken, det vill säga samtliga mäktiga uppgifter för Centrala Militärkommissionen.

Han gör det tidigare än väntat, han var utsedd till år 2007. Det har talats om att han lider av cancer, men det har också cirkulerat många uppgifter om att det har pågått en tuff maktkamp i Peking om han skulle släppa denna sista toppost.

Friare händer
Hu Jintao blev partiordförande på folkkongressen för två år sedan och statsöverhuvud ett halvt år senare på våren.

Dagens tillkännagivande innebär att han nu också tar ledningen över militären och får därmed friare händer att utforma en mer sammanhängande politik gentemot omvärlden, i frågor som Taiwan, förhandlingarna kring Nordkoreas kärnenergiprogram och relationen med väst, till exempel.

Jiang Zemin kommer kanhända precis som Deng Xiaoping gjorde, att agera i kulisserna, och har under åren lyckats få sina adepter placerade på nyckelposter i till exempel Centralkommittén.

Jiang Zemin tillträdde efter den blodiga massakern på Himmelska Fridens torg i Peking 1989. Han var då en tämligen okänd person utan bas i partiet, en tidigare bilfabrikschef från Shanghai med utbildning i Sovjetunionen och förkärlek för musik och dans. En man som Deng Xiaoping plockade upp, på samma sätt som Deng senare plockade upp Hu Jintao.

Ekonomisk utveckling
Ingen trodde att Jiang Zemin skulle bli långvarig, men han har överraskat. Han har under sina år drivit på en uppseendeväckande ekonomisk utveckling, stärkt nationalismen genom att få OS 2008 och komma med i Världshandelsorganisationen, WTO.

Hans tid är också fullt av mörker med avrättningar, tortyr, politisk ofrihet, tystade medier och växande inkomstskillnader.

Hu Jintao är mer av en teknokrat, som vill se reformer. Han beskrivs oftast som mer känslig för de underpriviligerade i det folkrika landet med enorma klyftor, detta efter många arbetsår i fattigare delar av Kina långt från Peking. Att bekämpa korruptionen är också något som han har prioriterar.

Vissa menar att han låter lika konservativ som sin företrädare, andra menar att han bara hittills har bidat sin tid.

Alice Petrén, Jakarta
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".